lord shiva

SHIVA IN BHANG

Spoznaj mitologijo in duhovni pomen, ki ga ima bog Shiva v hinduizmu, vključno z njegovo povezanostjo z uporabo konopljinega pripravka Bhang. Spoznaj zgodovinsko uporabo konoplje v stari Indiji ter njeno povezavo z zdravilnimi in duhovnimi praksami. Spoznaj zgodbe in legende o izvoru bhanga in njegovi povezanosti s Shivo.

LORD SHIVA (BOG ŠIVA)

Spoznaj Šivo, največjega rešitelja, ki ima moč, da prepreči, da bi vse propadlo. Imenovan tudi “uničevalec”, njegova moč je neprimerljiva, saj je eden od treh v častitljivem “Trimurti“. Predstavljaj si jogija, ki živi mirno življenje na veličastni gori Kailash, znani tudi kot Kailash Parvat. Ima številna imena, kot so Neelkanth, Gangadhar, Aghod, Gauri Nath, Rudra in nešteto drugih. Nekaj pa je gotovo: Šiva prezira pohlep, aroganco in hinavščino. Je ponižen Bog, ki ga lahko osreči vsakdo z vsega sveta, in sicer tako, da preprosto s čistim srcem poje njegovo ime in doseže, da Šiva odgovori na  molitve. Je zapletena kombinacija na videz nasprotujočih si lastnosti: discipliniran asket in ljubeč družinski človek, strah vzbujajoč in lep hkrati, plesalec, a poosebljena tišina, ki ga častijo božanstva, a ga častijo tudi demoni in negativne energije, živi v bujnem gozdu, a meditira na pokopališčih in sredi gorečih trupel.

Šiva in konoplja
Shiva (Šiva)

V hinduizmu je Shiva (bog Šiva) znan kot bog uničenja in preobrazbe. Toda ali ste vedeli, da je povezan tudi z uporabo konoplje? Pravzaprav naj bi uživanje bhanga (pijače iz konoplje) izviralo iz čaščenja Šive.

Zgodovina konoplje v Indiji sega v vedsko obdobje (1500-500 let pred našim štetjem), kjer so jo uporabljali v zdravilne in duhovne namene. Atharva Veda, eno od štirih starodavnih hindujskih besedil, opisuje konopljo kot “vir sreče”, “prinašalca svobode” in “osvoboditelja” Verjeli so tudi, da ima moč zdraviti različne bolezni, in jo uporabljali pri obredih za komunikacijo z bogovi.

KAJ JE BHANG?

Bhang, pripravek iz konoplje, ki izvira iz Srednje Azije in indijske podceline, je poslastica, za katero je potreben zahteven postopek. Številni Indijci se raje odločijo za udoben nakup že pripravljenega bhanga, kot da bi se sami lotili mletja in mešanja listov. Ta osvežilna poslastica se običajno postreže hladna kot mlečni napitek, znan tudi kot “thandai”, in je obogatena z mamljivo mešanico začimb za izboljšanje okusa. Predstavljajte si hladno, kremasto pijačo, obogateno z edinstvenimi in kompleksnimi okusi bhanga in začimb za edinstveno doživetje vaših brbončic. To ni le pijača, temveč kulturna tradicija, ki se prenaša že stoletja.

lord shiva god bhang
Bhang

Zlasti Shiva naj bi imel posebno povezavo s konopljo. Po legendi naj bi bog Šiva med potovanjem odkril rastlino in bil nad njenimi močmi tako navdušen, da jo je naredil za svojo najljubšo hrano. Pogosto je upodobljen, kako drži list konoplje ali kadi chillum (vrsta pipe, ki se uporablja za kajenje konoplje).

MITI O IZVORU

Izvor napitka Bhang je prežet z miti in folkloro. Ena od najbolj priljubljenih legend je zgodba o vzponu oceana, mit, ki se je ohranil v jugovzhodni Aziji in je upodobljen celo na basreliefih v Angkor Vatu v Kambodži. Ko so hindujski bogovi razburkali kozmični ocean, da bi iz njega pridobili eliksir nesmrtnosti, “amrit”, so povsod, kjer so kapljice eliksirja padle na zemljo, zrasle rastline konoplje, ki so utrdile sloves čudežne rastline.

Dogodek Samudra Manthan

Zgodba o Samudra Manthanu, razburkanju oceana, je eden najbolj znanih mitov hinduizma. Ko so se bogovi in demoni združili, da bi iz globin oceana pridobili “Amrito”, eliksir nesmrtnosti, je bila ena od nenamernih posledic nastanek “Halahala”, najbolj smrtonosnega strupa v vesolju. Njegovi hlapi so bili tako strupeni, da so lahko ubili tako bogove kot demone. Vendar je Shiva (bog Šiva) posredoval in rešil situacijo tako, da je strup zaužil in tako zaščitil vsa kraljestva.

Samudra Manthan

Šivova soproga, boginja Parvati, mu je ponudila bhang, da bi ublažila pekoč občutek v grlu, ki ga je povzročil strup. Z njeno pomočjo se je Šivovo grlo ohladilo, strup pa se je zadržal. Tako je Šivovo grlo postalo modro, zaradi česar je dobil ime “Neelkanth”. Bil je edini bog, ki se je lahko uprl strupu in tako rešil celotno stvarstvo. Grlena čakra, ki je povezana s sposobnostjo filtriranja negativnih snovi, naj bi se ob tem dogodku aktivirala.

Udobno zavetje

Druga legenda pravi, da se je Shiva razjezil zaradi družinskega prepira in sam odšel na polja. Tam je opazil visoko rastlino konoplje, ki mu je nudila udobno zavetje pred žgočim soncem. Radoveden je pojedel nekaj njenih listov in se počutil tako osveženega, da jo je sprejel za svojo najljubšo hrano. Tako je postal gospodar Bhanga.

SHIVA IN TRADICIJA

Privlačnost bhanga je v njegovem “božanskem” izvoru, zaradi česar je bil še posebej privlačen za višje kaste hindujcev, ki jim je bilo prepovedano uživanje alkohola ali drugih opojnih snovi.

Če ste kdaj živeli v severni Indiji, obstaja verjetnost, da ste kdaj v življenju izkusili evforične učinke bhanga. Konopljo v Indiji že tisočletja uporabljajo za duhovno razsvetljenje, kar je omenjeno v starodavni Atharvavedi, kjer velja za eno od petih najbolj svetih rastlin na svetu.

Danes asketi, kot so Naga Babe in Aghoriji, dnevno uživajo bhang, da bi posnemali pot do odrešitve Šive. S pepelom si celo pokrijejo obraz in telo ter se za več let umaknejo v oddaljene jame, kjer meditirajo. Zgornjo Himalajo zapustijo le, ko je čas za udeležbo na MahaKumbh Meli, ki poteka vsakih 12 let.

lord shiva god bhang

To tradicijo nadaljujejo ljudje vseh starosti ob pomembnih datumih skozi vse leto, kot je Maha Šivratri, ko Indija in sosednje države, kot je Nepal, začasno odpravijo zakonske omejitve za uporabo konoplje in brezplačno razdelijo na tone konoplje ljudem in sadhujem, ki se na tisoče zgrinjajo v glavne templje, da bi praznovali. Bhang je postal priljubljen napitek tudi med mladimi na Zahodu, zlasti v Evropi, Združenih državah Amerike in Kanadi.

Vendar je treba opozoriti, da je uživanje konoplje, vključno z bhangom, v Indiji nezakonito. Številni verski voditelji in učenjaki trdijo, da je treba uživanje bhanga obravnavati v okviru verskih obredov in ne kot rekreativno drogo. Trdijo, da ima lahko zmerno uživanje bhanga pod vodstvom duhovnega voditelja pozitiven učinek na um in telo.

BHANG PO AJURVEDI

Konoplja ima v ajurvedski medicini dolgo zgodovino, saj je rastlina vključena v več kot 80 starodavnih pripravkov, od katerih jih veliko še danes najdemo v indijskih lekarnah. Po ajurvedi je učinek rastline na telo posledica njenih grelnih, sušilnih in adstringentnih lastnosti. Hitro prodre v telesna tkiva in deluje lahkotno, kar pomaga pri prebavi in sprošča tkiva ter lajša bolečine in tesnobo. Vendar pa lahko njegove sušilne in adstringentne lastnosti povzročijo tudi zaprtje, izsušitev kože in druge negativne učinke, zlasti pri dolgotrajni uporabi. Ajurveda odsvetuje pretirano uporabo konoplje, saj lahko zmanjša raven energije in sposobnost zdravljenja, kar povzroči suha, šibka in krhka tkiva, ki ne delujejo več pravilno.

shiva in bhang

Po ajurvedi ima konoplja tudi močan vpliv na um, ki ima tri značilnosti: Tamas (zablode in letargija), Radžas (hiperaktivnost) in Sattva (mirna, jasna zavest). Ob nepravilni uporabi konoplja okrepi tamas in radžas ter zamegli um. To ni trajna težava in jo je mogoče odpraviti z zdravim načinom uživanja.

RECEPT ZA PRIPRAVO BHANGA

Spodaj si lahko ogledate korake za pripravo bhanga:

  1. Pred pripravo namočite semena za 2h in jih pripravite za iztis sokov.
  2. V manjšem loncu segrejte vodo, dodajte konopljo in pustite vreti 10 minut.
  3. Odlijte vročo vodo (vsebuje večinoma klorofil in manjšo količino terpenov) in dekarboksilirajte konopljo za aktivacijo kanabinoidov.
  4. Precedite skozi krpo.
  5. Zdrobite mešanico z vročim mlekom v terilnici ali mešalniku.
  6. Temeljito zmešajte in ponovno precedite skozi krpo.
  7. Zdrobite semena, začimbe in precejeno tekočino z mlekom dokler ne nastane homogena mešanica, nato filtrirajte.
  8. Nazadnje po želji dodajte med ali sladkor, kokosovo mleko ali sadje.
bhang
Recept za bhang

ČUDEŽ BHANGA

Starodavni miti, ki obkrožajo bhang, že tisočletja opevajo njegove številne koristi za zdravje in uspeh. V vedskih besedilih, ki so med najstarejšimi svetimi besedili hinduizma, je bhang opisan kot zdravilo za različne bolezni, vključno z epilepsijo in depresijo. Danes so znanstveniki ugotovili, da se lahko aktivne sestavine bhanga, kanabinoidi, uporabljajo tudi za zdravljenje teh bolezni. V severni Indiji velja bhang za simbol sreče in blaginje, sanjarjenje o bhangu pa naj bi bilo znamenje prihodnjega uspeha. Izvor teh mitov je zavit v tančico skrivnosti, vendar ostajajo sestavni del kulturnega dojemanja bhanga v Indiji. Konec koncev bhang predstavlja najglobljo filozofijo, ki jo je širil Shiva: kar lahko uniči, lahko tudi ustvari.

 

G. D. C.

26. 01. 2023

Dragon Cannabis