Piškotki

Osnova za obvestilo o piškotkih ureja akt o elektronskih komunikacijah (angl. Electronic Communications Act) v uredbi Gazette No. 109/2012, na kratko ZEKom-1. Ta je prišla v uporabo v začetku 2013 in uvedla nova pravila o uporabi piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje in dostop do informacij, ki so shranjene na uporabnikovem računalniku ali mobilni napravi.

KAJ SO PIŠKOTKI IN ZAKAJ JIH SPLETNO MESTO POTREBUJE?

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki je prenesena na uporabnikov računalnik, ko uporabnik obišče spletno stran. Običajno vsebuje:

  • Ime strežnika iz katerega je bil piškotek poslan,
  • življensko obdobje piškotka in
  • vrednost – navadno naključno generirana unikatna številka.

Piškotek sam po sebi ne vsebuje in ne zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik, skupaj s spletnim brskalnikom pa lahko pomaga spletni strani pri prikazu vsebin, ki so uporabniku relevantne in uporabne (npr. opomni uporabnika na predhodne nakupe ali pa informacije o uporabniškem računu). Piškotek lahko prebere le strežnik, ki je poslal piškotek. Na zaupanja vrednih straneh, lahko piškotki zelo obogatijo in poenostavijo uporabniško izkušnjo. Lahko pa so tudi uporabljeni na način, ki krši posameznikovo zasebnost. Piškotki so lahko shranjeni samo v času uporabe brskalnika ali pa mnogo dlje.

Kakšne piškotke uporabljamo na naši spletni strani in zakaj?

Na spletni strani uporabljamo le piškotke, ki se uporabljajo v skladu z zakonodajo ZEKom-1. Uporabljeni so le piškotki, ki so potrebni za obratovanje spletne strani. Statistiko obiska uporabljamo kot orodje le v času vašega obiska spletne strani in ta piškotek ne sledi vašim nadaljnji uporabi ali pa v povezavi z drugimi spletnimi stranmi. Z uporabo in obiskom spletne strani,  se strinjate z uporabo spodnjih piškotkov.

Seznam piškotkov, ki jih spletna trgovina shranjuje

woocommerce_cart_hash
woocommerce_items_in_cart
wp_woocommerce_session_
woocommerce_recently_viewed
store_notice[notice id]

Google Analytics – utma

Google Analytics- utmb

Google Analytics – utmc

Google Analytics – utmz

Google Analytics – utmv

Google Analytics – ga

Google Analytics – cid