črevesje

ČREVESJE IN KONOPLJA

Znotraj vsakega človeka in na nas živi ogromna populacija bakterij, gliv, protozojev in virusov. Kumulativno, mikrobiota vključuje toliko celic kot človeško telo in ima zakodiranega 100 krat več genetskega materiala kot človeški genom. Samo naše črevesje gosti do 1000 različnih vrst bakterij. Znanstvene raziskave kažejo, da je črevesna flora zaradi uporabe kanabinoidov bolj zdrava.

S temi spoznanji je znanost tudi ugotovila, da je mikrobiota ključna za človeško zdravje in vpliva na vse, od razpoloženja, do metabolizma. Črevesna flora igra veliko vlogo pri človeških boleznih. Motnje tega sistema, ki je poznan tudi kot gastrointestinalni sistem ali prebavni trakt, so bile povezane s prekomerno telesno težo, rakom, nevrodegenerativnimi stanji kot so Parkinsonova in Alzheimerjeva bolezen in še mnogo drugimi.

ČREVESNA FLORA

Črevesna flora oziroma sodobnejše črevesna mikrobiota ali mikrobiom so mikroorganizmi, vključno z bakterijami in arhejami, ki živijo v prebavnem traktu vretenčarjev (vključno z ljudmi) in insektov. Pri ljudeh je črevesje glavna lokacija mikrobiote. Črevesna mikrobiota ima širok vpliv, vključno z učinki kolonizacije, odpornosti na patogene, ohranjanje črevesnega epitelija, presnavljanje prehranskih in farmacevtskih spojin, nadzor nad imunskimi funkcijami in celo na vedenje, preko črevesno-možganske osi.

črevesna flora in možgani
Vir: Journal of Surgical Research

Človeško črevesje je raznoliko okolje mikroorganizmov s koncentracijo 1012 bakterij/ml, kar pomeni, da mikrobiota s svojo gensko vsebino prekaša človeški genom za več kot 100 krat. Te bakterije na več načinov vplivajo na človeško zdravje. Sintetizirajo ključne vitamine, širijo energijo pridobljeno iz hrane, krepijo črevesno steno ter razvijajo in regulirajo imunski sistem. Ko so v ravnovesju živijo v simbiozi z nami ter pomagajo stimulirati in regulirati imunski sistem, razgrajevati potencialno škodljivo hrano, sintetizirati pomembne vitamine in aminokisline, ter krepiti črevesno pregrado. Črevesna pregrada omogoči absorpcijo hranil in preprečuje vstop patogenim molekulam in bakterijam.

Črevesna flora tudi igra močno vlogo pri razvoju prekomerne telesne teže. Ljudje s prekomerno telesno težo izkazujejo zmanjšano raznolikost mikroorganizmov v črevesju. Neuravnovešena črevesna flora je bila tudi povezana z nihanjem razpoloženja, nevrološkimi stanji kot so avtizem, tesnoba in depresija. Zdrava mikrobiota pa je pokazala izboljšave pri boljšem razvoju možganov, kognicije, vedenja in doseganju uravnoteženega psihičnega zdravja.

gut and gut microbiome

Kako vse to deluje je še vedno predmet raziskav v teku. Glavna odkritja s tega področja so v zadnjih letih že bila široko publicirana v glavnih medijih. Vseeno pa je pomemben vidik povezave človeškega zdravja in mikrobiote, ki skoraj ni bil omenjen in pokrit izven znanstvenih raziskav. To je vloga endokanabinoidnega sistema. Podobno kot črevesna flora in njene bakterije, tudi endokanabinoidni sistem gradi in ohranja zdravje človeka ter ima učinek preko več različnih sistemov in organov. Endokanabinoidi in njihovi receptorji so razporejeni skozi celotno telo in vključujejo tudi centralni in periferni živčni sistem. Več o endokanabinoidnem sistemu si lahko preberete tukaj.

ENDOKANABINOIDNI SISTEM

Endokanabinoidni sistem je mogočen telesni sistem, ki pomaga pri regulaciji razpoloženja, čustev, bolečine, apetita in odziva na stres. Vključuje tudi kanabinoide, ki naravno nastanejo v telesu (endokanabinoidi), kanabinoidne receptorje in encime ter sega skozi možgane, organe, vezno tkivo, žleze, imunske celice in črevesje. Endokanabinoidni sistem igra glavno vlogo pri ohranjanju ravnovesja črevesne mikrobiote in reguliranju vitalnih funkcij črevesja. Tako kanabinoidni receptorji v črevesju pomagajo pri regulaciji in podpori homeostaze s funkcijami kot so premiki skozi črevesje, prebava, vnetni odzivi ter celo imunski odzivi.

ENDOKANABINOIDNI SISTEM

Spoznajte zakaj je eno največjih odkritij na področju medicine.

Trenutne teorije predlagajo, da endokanabinoidni sistem služi kot most med bakterijami in človeškim telesom, vključno z možgani, kjer prenaša podatke v obe smeri, v simbiotičnem, obojestransko koristnem razmerju. Vsaj tako bi moralo biti. Vendar kronična neravnovesja črevesne mikrobiote (disbioza) lahko škodujejo fizičnemu in psihičnemu zdravju.

V najbolj osnovni obliki, ljudje in živali primarno vplivamo na življenje v črevesju skozi prehranjevanje, vključno z uživanjem t.i. hrane s probiotiki, ki prispeva k zdravi mikrobioti. Živa bitja v mikrobioti pomagajo pri razgrajevanju hrane in omogočijo boljšo razpoložljivost hranil našemu telesu. Človek jim nudi okolje za življenje, one pa nam pomagajo izvleciti hranila iz hrane v prebavnem traktu.

To je že samo po sebi izjemno. Vendar je ob enem nepopolno. Prebojna raziskava je pokazala, da na našo črevesno mikrobioto ne vplivamo le s telesno aktivnostjo in farmacevtskimi proizvodi, vendar tudi z uporabo konoplje. Vse preko skupne poti, ki ji rečemo endokanabinoidni sistem.

KONOPLJA ZA ZDRAVO ČREVESJE

Črevesna flora in interakcije z endokanabinoidnim sistemom so bile prvič raziskane v 2010. Belgijska ekipa je pokazala, da s spremembo mikrobiote miši s prekomerno težo (z uporabo probiotikov, hrane, ki pripomore k rasti koristnih bakterij), spremenimo izraz endokanabinoidnega sistema v maščobnem tkivu. To tudi implicira na lipidni metabolizem in nastanek maščobnih celic.

črevesna flora
Vir: Analytical Cannabis

Še več dokazov so našli leta 2015, ko so kanadski raziskovalci uporabljali dnevno rutino THC na miših, ki so bile na dieti z veliko maščobe. Črevesna mikrobiota pri teh miših se je izboljšala po 3 do 4 tednih in bila mnogo bolj podobna živalim, ki so se prehranjevale zdravo, uravnoteženo.

Malo študij med razmerjem konoplje in mikrobiote pa je bilo narejenih na ljudeh. V 2017 so raziskovalci našli glavne razlike med 19 življenjskimi uporabniki in 20 ne uporabniki konoplje. Uporabniki konoplje so imeli populacije bakterij povezane z višjim vnosom kalorij, vendar nižjim indeksom telesne teže. Omejitev te raziskave je bila vloga načina prehranjevanja, ki ima lahko tudi velik vpliv.

Leta 2018 so raziskovalci uporabili arhivske analne brise za oceno mikrobiote pri posameznikih pozitivnih na HIV. Ugotovili so, da je uporaba konoplje povezana z zmanjšano mero dveh vrst bakterij, ki sta povezani s prekomerno telesno težo.

METABOLIZEM IN PREHRANA

Pomagajte si s konopljinimi kanabinoidi

Znanstveniki še vedno poskušajo razumeti podrobnosti. Dokazi se nabirajo in nakazujejo, da endokanabinoidni sistem deluje direktno in dvosmerno z bakterijami v črevesju. S tem vpliva na aktivnost in podobo mikrobiote ter istočasno pomaga s prenosom sporočil telesu in možganom. Še več, zdravje mikrobiote bi lahko bilo spremenjeno in izboljšano z uporabo rastlinskih kanabinoidov, vključno z THC in CBD, kot tudi skozi notranje telesne endokanabinoide (anandamid in 2-AG). Njuno sproščanje je sproženo že pri uživanju določene hrane in gibanju.

Dr. Dustin Sulak, strokovnjak za medicinsko konopljo trdi, da nezdravo stanje črevesnih mikroorganizmov lahko škodljivo vpliva na endokanabinoidni sistem. Študija na miših iz leta 2020 ugotavlja, da disbioza črevesnega mikrobioma vrže endokanabinoidni sistem iz ravnovesja in posledično v miših sproži depresivno vedenje.

PREBOJNA ŠTUDIJA

Tako kot stanje naše mikrobiote ni odvisno le od načina prehranjevanja, tudi bakterije, ki se gibajo skozi naše črevesje ne služijo samo za razgrajevanje hrane. Pomagajo tudi pri regulaciji epitelne pregrade, ki je kritična zaščitna plast, ki obdaja notranjost dolge ozke »cevi«, ki ji pravimo črevesje. To naredijo vsaj delno skozi interakcijo z endokanabinoidnim sistemom. Vezano na študijo iz 2012 je to še posebej zaradi CB1 kanabinoidnih receptorjev.

gut microbiome

Profesor in raziskovalec Keith Sharkey iz Univerze v Calgaryju pravi, da epitelna pregrada igra izjemno pomembno vlogo pri ohranjanju splošnega zdravja in zaščiti pred boleznimi. Že desetletja preučuje črevesje, v zadnjem obdobju pa tudi bolj podrobno mikrobioto in endokanabinoidni sistem.

»Epitelna pregrada je izjemno pomembna za ohranjanje homeostaze, ali za normalno delovanje telesnih funkcij. Ta tanka plast je ekstremno pazljivo nadzorovana s strani našega telesa. Kot sesalci smo razvili zapleten kontrolni sistem, ki preprečuje okvare, ali pa jih hitro popravi, za preprečitev nadaljnje erozije naših teles. Bakterije, ki jih ima črevesje pripomorejo k temu sistemu. In izgleda, da je endokanabinoidni sistem zelo pomemben kontrolni element«

ČREVESJE JE KLJUČ

Še vedno ostaja veliko neraziskanega med interakcijo endokanabinoidnega sistema in mikrobiote. Zaključili pa bi z izjavo raziskovalca Keith Sharkeya:

»Ostaja mnogo neodgovorjenih vprašanj, vendar so razburljiva, ker imajo posledice velik potencial pomembnosti za zdravje. Skoraj dnevno v literaturi opazim novosti, ki povezujejo črevesje z zdravjem telesa: povezava črevesja in srca, črevesja in pljuč, črevesja in ledvic…Zato me ne bi presenetilo videti vloge endokanabinoidnega sistema pri mnogih povezavah. In v tem trenutku raziskujemo šele površje tematike«

Spremljajte nas na Facebook ali Instagram profilu in ne zamudite novih vsebin. Na spletni strani se lahko prijavite tudi na novice. Trenutno ponudbo izdelkov pa najdete v naši spletni trgovini.

G. D. C

21. 06. 2022

Dragon Cannabis