skin care routine

KOŽNE BOLEZNI, KOŽA IN KANABINOIDI

Koža je izjemno zapleten in pomemben organ, ki opravlja številne ključne funkcije pri ohranjanju našega splošnega zdravja in dobrega počutja. Zasluži si našo največjo pozornost in skrb za optimalno delovanje. Ne glede na to ali imate suho, mastno ali občutljivo kožo, je dosledna nega kože ključnega pomena. Na srečo so kanabinoidi lahko ključ do sprostitve njenega polnega potenciala in pomoč za različne kožne bolezni.

Čeprav se je veliko raziskav o endokanabinoidnem sistemu osredotočilo na njegovo vlogo v osrednjem živčnem in imunskem sistemu, vse več dokazov, zbranih v zadnjih nekaj desetletjih, razkriva, da ima ta sistem ključno vlogo tudi pri zaščiti in ohranjanju več vitalnih funkcij kože (posledično vpliva tudi na kožne bolezni). V tem prispevku se bomo poglobili v delovanje endokanabinoidnega sistema in njegovo povezanost z različnimi kožnimi boleznimi, kar nam bo utrlo pot do boljšega razumevanja, kako nam lahko kanabinoidi pomagajo za nego kože.

KOŽA

Ali ste vedeli, da je vaša koža največji in najbolj zapleten organ vašega telesa? Pokriva neverjetna dva kvadratna metra in pri odraslih osebah tehta približno 3,5 kg! A njena velikost ni edina impresivna lastnost. Je pomemben zaščitnik, ki nas ščiti pred zunanjim svetom in pomaga uravnavati naše notranje okolje.

Predstavljajte si jo kot nepremočljiv izolacijski ščit, ki vam omogoča ohranjanje homeostaze ne glede na vremenske razmere. Je bistveni del našega imunskega sistema, saj deluje kot fizična pregrada in izloča antibakterijske snovi, ki preprečujejo okužbe s patogeni. In ali ste vedeli, da je tudi dom koristnih bakterij, ki proizvajajo vitamin D in skrbijo za njeno zdravje?

skin care routine skin health

To pa še ni vse. Naša koža je povezana tudi z živčnim sistemom, saj je vsak kvadratni milimeter poln živčnih celic, ki delujejo kot velikanski senzor za okoljske dražljaje. Ta neverjetna senzorična mreža pošilja signale v možgane in nam omogoča zaznavanje dotika, temperature in celo bolečine. Sestavljena je iz treh različnih plasti: vrhnjice (epidermis), usnjice (dermis)  in podkožja (hipodermis). Vrhnjica, ki jo sestavljajo predvsem keratinociti, je odgovorna za zaščitne funkcije in imunski odziv. Usnjica daje koži trdnost in elastičnost ter je gosto inervirana. Podkožje, sestavljeno iz maščobnih celic in vezivnega tkiva, zagotavlja izolacijo in blaženje udarcev.

Vrhnjica

Vrhnjica ali epidermis, najbolj zunanja plast kože, je impresiven in ključen del obrambnega sistema našega telesa. Sestavlja jo več plasti epitelijskih celic, predvsem keratinocitov, ki delujejo kot kompaktna in vodoodporna pregrada ter nas ščitijo pred različnimi okoljskimi dejavniki, kot so UV-sevanje, ekstremne temperature, alergeni in kemikalije.

V vrhnjici je več različnih tipov celic, od katerih ima vsaka svojo edinstveno funkcijo. Merklove celice na primer delujejo kot mehanoreceptorji, ki zaznavajo dotik in pritisk, melanociti pa z melanogenezo določajo barvo naše kože. Langerhansove celice delujejo kot profesionalne celice imunskega sistema kože, ki predstavljajo antigene in lahko prepoznajo in nevtralizirajo morebitne nevarnosti. Vendar nas povrhnjica ne ščiti le pred zunanjimi nevarnostmi. Vsebuje tudi senzorične živčne končiče, ki lahko zaznajo dotik, pritisk, temperaturo, bolečino in srbenje. Ti živčni končiči prenašajo pomembne informacije v naše možgane in nam omogočajo, da se ustrezno odzovemo na različne dražljaje.

kožne bolezni in koža prerez
Struktura kože, Vir: Wikimedia Commons

Čeprav je povrhnjica znana predvsem po svojih zaščitnih funkcijah, ima pomembno vlogo tudi pri uravnavanju ravnovesja vode v telesu. Keratinociti v epidermisu pomagajo preprečevati dehidracijo, saj omejujejo izgubo vode skozi kožo.

Usnjica

Usnjica ali dermis, plast kože, ki se nahaja tik pod epidermisom, je zapleteno in gosto vezivno tkivo, ki ima ključno vlogo pri njenem zdravju in delovanju. Ta plast je sestavljena predvsem iz kolagenskih, elastičnih in retikularnih vlaken, ki usnjici zagotavljajo trdnost, elastičnost in prožnost. Fibroblasti, ki jih najdemo v usnjici, proizvajajo ta vlakna, ki omogočajo, da se koža po potrebi razteza in krči.

Poleg vlaknatih sestavin je usnjica močno inervirana s senzoričnimi in motoričnimi živčnimi vlakni, kar ji omogoča sodelovanje pri številnih funkcijah, kot sta vazoregulacija in termoregulacija. Oskrbljena je tudi s krvnimi in limfnimi žilami, ki celice oskrbujejo z nujno potrebnimi hranili in kisikom ter odstranjujejo odpadne snovi.

Ena od najpomembnejših funkcij usnjice je, da je “dom” različnih kožnih elementov, vključno z lasnimi mešički, žlezami lojnicami in žlezami znojnicami. Lasni mešički so na primer odgovorni za proizvodnjo las in imajo pomembno vlogo pri uravnavanju telesne temperature. Žleze lojnice izločajo sebum, naravno olje, ki pomaga ohranjati kožo vlažno in zdravo. Žleze znojnice pa pomagajo uravnavati telesno temperaturo, saj proizvajajo znoj, kadar nam je prevroče. Funkcije vseh teh struktur so odvisne od usnjice, zato je ta bistvena sestavina splošne fiziologije kože. Usnjica ima ključno vlogo tudi pri celjenju ran, saj vsebuje celice, odgovorne za ustvarjanje novega tkiva in odpravljanje poškodb kože.

Podkožje

Podkožje ali hipodermis je najgloblja in najdebelejša plast kože. Sestavljajo jo predvsem adipociti ali maščobne celice, ki imajo ključno vlogo pri izolaciji, absorpciji udarcev in shranjevanju energije. Te celice se lahko širijo ali krčijo kot odziv na nihanja v energijskem ravnovesju, kot so spremembe v prehrani ali telesni dejavnosti.

Poleg adipocitov so v podkožju še druge celice, kot so fibroblasti in makrofagi, ki pomagajo ohranjati strukturno celovitost kože in sodelujejo pri imunskih odzivih. Te celice lahko proizvajajo kolagenska in elastinska vlakna, ki zagotavljajo oporo in elastičnost. Podkožje je tudi zelo vaskularizirano, kar pomeni, da je dobro oskrbljeno s krvnimi žilami, ki v kožo dovajajo hranila in kisik ter odstranjujejo odpadne snovi. Poleg tega imajo živčna vlakna v podkožju ključno vlogo pri zaznavanju, saj omogočajo zaznavanje temperature, pritiska in bolečine. Na splošno je podkožje pomemben sestavni del kože, ki pomaga ohranjati njeno strukturo, delovanje in splošno zdravje.

“Mini organi”

V teh plasteh so različni elementi, ki imajo ključno vlogo pri splošnem zdravju, delovanju ekosistema kože in vplivu na kožne bolezni.

Lasni mešički, žleze lojnice in žleze znojnice so priveski kože, ki imajo bistveno vlogo v njeni fiziologiji. Lasni mešički so strukture, ki nenehno obnavljajo lase, ki pomagajo ščititi kožo pred zunanjimi poškodbami in izolirati telo. Žleze lojnice, ki se nahajajo poleg lasnih mešičkov, izločajo sebum, mastno snov, ki vlaži in ščiti površino kože ter krepi vodoodporno pregrado povrhnjice. Žleze znojnice pa izločajo znoj, ki pomaga uravnavati telesno temperaturo in ohranjati homeostazo. Ti “mini organi” proizvajajo tudi različne hormone, kot so steroidi in vitamin D, ki so ključni za imunsko obrambo.

kožne bolezni, koža in mini organi
Mini organi, Vir: Wikimedia Commons

Koža ima lasten imunski sistem, ki je pomemben obrambni mehanizem pred zunanjimi dejavniki, ki lahko škodujejo telesu. Ta sistem sestavljajo različne vrste imunskih celic, ki se nahajajo v koži ali pa vdirajo vanjo, ko zaznajo nevarnost. Poleg tega se lahko imunskemu sistemu kože pridružijo tudi vse druge vrste kožnih celic, ki po potrebi ščitijo in zdravijo organ. Imunske celice v njem vključujejo dendritične celice, celice T in makrofage, ki skupaj odkrivajo in odstranjujejo škodljive patogene.

Senzorični živci tvorijo gosto mrežo po vsej koži, kar ji omogoča zaznavanje različnih dražljajev in pošiljanje signalov v možgane. Ti živčni končiči prepoznavajo praktično vse vrste občutkov, vključno s toploto, mrazom, pritiskom, vibracijami, bolečino in srbenjem. Zato je koža največji čutilni organ v telesu. Poleg zaščitne in imunske funkcije ima tudi ključno vlogo pri telesnem zaznavanju in čutenju, saj nam omogoča interakcijo z zunanjim okoljem.

KOŽA IN NJEN ENDOKANABINOIDNI SISTEM

Obsežne raziskave v zadnjih 20 letih so razkrile različne biološke učinke endokanabinoidov in fitokanabinoidov za homeostazo kože. Ti kanabinoidi delujejo na več vrst celic v koži, vključno z epidermalnimi keratinociti, melanociti, mastociti, fibroblasti, sebociti, celicami znojnih žlez in populacijami lasnih mešičkov. Na podlagi tega znanja so se raziskovalci osredotočili na razumevanje vloge endokanabinoidnih ligandov in receptorjev pri motnjah, povezanih s kožo.

Endokanabinoidni sistem (EKS) je ključni regulativni sistem, ki vzdržuje homeostazo v telesu, vključno z homeostazo kože in barierno funkcijo. Neravnovesje v sistemu ECS je povezano z različnimi kožnimi motnjami. Vse sestavine EKS, vključno z endokanabinoidi, encimi, ki jih sintetizirajo in razgrajujejo, ter receptorji, kot so CB1, CB2, TRP in PPAR, so prisotne v različnih plasteh kože.

ENDOKANABINOIDNI SISTEM

Ključ za ravnovesje našega telesa

Med endokanabinoidi sta bila najbolj raziskana anandamid (AEA) in 2-arahidonoil glicerol (2-AG), ki so ju našli v keratinocitih in fibroblastih. Ugotovljeni so bili tudi drugi endokanabinoidi, kot so N-palmitoil etanolamid (PEA), N-alfa-linolenoil etanolamid (ALEA), N-linoleoil etanolamid (LEA), N-oleoil etanolamid (OEA), N-stearoil etanolamid (SEA), N-eikosapentaenoil etanolamid (EPEA) in N-dokosaheksaenoil etanolamid (DHEA).

EKS in njegovi receptorji so prisotni v različnih vrstah kožnih celic, vključno z epidermalnimi keratinociti, kožnimi živčnimi vlakni, dermalnimi celicami, melanociti, ekrinnimi znojnicami in lasnimi mešički. Aktivacija teh receptorjev ima ključno vlogo pri funkcijah, kot so oblikovanje in vzdrževanje pregrad, rast in diferenciacija celic, imunski odzivi, nevrološke funkcije in vnetni procesi.

Te ugotovitve poudarjajo pomen EKS pri ohranjanju zdravja kože in ponujajo nov vpogled v potencialne terapevtske cilje za kožne bolezni, ki jih lahko zdravimo s kanabinoidi.

Endokanabinoidi in receptorji

Endokanabinoide sintetizira več vrst celic, vključno z vrhnjico, lasnimi mešički in žlezami lojnicami, in se stalno sproščajo v določenih količinah, odvisno od “zdravih potreb” kože. Tako nastane ravnovesje, znano kot kanabinoidni ton kože, ki pomaga uravnavati različne funkcije.

Endokanabinoidi delujejo na različne receptorje v telesu, vključno s “klasičnima” receptorjema CB1 in CB2, ki sta prisotna v praktično vseh vrstah celic kože. Aktivacija teh receptorjev z endokanabinoidi na epidermalnih celicah uravnava normalne funkcije, kot je vzdrževanje kožne pregrade. Ko so receptorji CB1 ali CB2 aktivirani, se spremenijo funkcije epidermalnih celic, kot so proliferacija, diferenciacija ali apoptoza, ki so vsi bistveni procesi za zdravo kožo. Poleg tega imajo endokanabinoidi protivnetne lastnosti in zavirajo vnetja v epidermisu.

Razumevanje vloge endokanabinoidov in njihovih receptorjev pri zdravju in bolezni kože lahko pomaga opredeliti potencialne terapevtske cilje za zdravljenje kožnih bolezni. Zato so potrebne nadaljnje raziskave, da bi raziskali mehanizme, na katerih temelji endokanabinoidni sistem v fiziologiji in patologiji kože.

cbd olje hipertenzija visok krvni tlak

UČINKI EKS IN KANABINOIDOV NA:

Imunske celice,

Endokanabinoidni sistem (EKS) ima ključno vlogo pri uravnavanju imunskih in vnetnih odzivov kože. Ta regulativna funkcija poteka na dva načina: prvič, endokanabinoidi imajo protivnetne lastnosti, ki pomagajo zavirati pretirano imunsko aktivnost. Drugič, EKS pomaga preprečevati nepotrebno aktivacijo imunskega sistema v koži. Raziskovalci menijo, da bi bilo mogoče s povečanjem delovanja EKS razviti nove terapije za vnetne in z imunskim sistemom povezane kožne bolezni. Takšna nova zdravila bi lahko bila usmerjena v določene sestavine EKS, kot so kanabinoidni receptorji ali encimi, odgovorni za proizvodnjo in razgradnjo endokanabinoidov. Z modulacijo delovanja EKS v koži bi bilo mogoče vzpostaviti ravnovesje imunskih in vnetnih odzivov ter tako spodbujati bolj zdravo delovanje kože.

Lasni mešički

Lasni mešiček je v življenju človeka podvržen naravnemu ciklu rasti, nazadovanja in mirovanja. Fazi rasti ali anagena sledi faza regresije ali katagena in nazadnje faza mirovanja ali telogena. Dejavnost endokanabinoidnega sistema ima ključno vlogo pri uravnavanju cikla rasti las.

Aktivacija receptorjev CB1 v lasnem mešičku lahko povzroči zaviranje proliferacije in celične smrti, zaradi česar se zmanjša rast las in podaljša faza regresije. To nakazuje, da bi modulacija aktivnosti EKS v lasnem mešičku lahko obetala terapevtske učinke pri motnjah rasti las, kot sta nezaželena rast las ali plešavost. Poleg tega so študije pokazale, da so v lasnih mešičkih prisotne tudi druge sestavine EKS, kot sta anandamid in 2-AG, ki imajo vlogo pri uravnavanju cikla rasti las. Neravnovesje v EKS lahko povzroči motnje rasti las, zato je obetaven terapevtski cilj.

Žleze lojnice

Žleze lojnice imajo pomembno vlogo pri ohranjanju zdrave kože, saj proizvajajo sebum, snov, bogato z lipidi, ki kožo vlaži in ščiti. Pravilno delovanje žlez lojnic je ključnega pomena za celovitost kožne pregrade, saj preprečuje izgubo vode in zavira rast škodljivih mikroorganizmov na površini kože.

Ključno vlogo pri uravnavanju delovanja žlez lojnic ima tudi endokanabinoidni sistem. Ko je EKS uravnotežen, endokanabinoidi in njihovi receptorji nastajajo in delujejo pravilno ter pomagajo vzdrževati fiziološki kanabinoidni ton. Ta je bistvenega pomena za zdravo biologijo žlez lojnic, saj zagotavlja, da lahko izločajo dovolj sebuma, da je koža navlažena in zaščitena.

Po drugi strani pa lahko kanabinoidni ton žlez lojnic privede do kožne bolezni, če je moten. Prekomerno proizvajanje sebuma lahko na primer povzroči nastanek aken, premajhno proizvajanje pa suho in razdraženo kožo. Ustrezna modulacija aktivnosti EKS v žlezah lojnicah ima zato lahko terapevtski potencial za različna kožne bolezni.

Žleze znojnice

Endokanabinoidni sistem je bil identificiran tudi v žlezah znojnicah, pri čemer imajo tako receptorji CB1 kot CB2 vlogo pri uravnavanju življenjskega cikla celic žlez znojnic. Čeprav je znano, da endokanabinoidi medsebojno delujejo s temi receptorji, natančni mehanizmi in učinki na delovanje žlez znojnic še niso povsem pojasnjeni. Potrebne so nadaljnje raziskave, da bi pojasnili, kako EKS vpliva na proizvodnjo znoja in splošno vlogo tega sistema pri ohranjanju zdravega delovanja žlez znojnic.

Senzorični živci

Kanabinoidni receptorji na nekaterih senzoričnih živčnih končičih lahko ovirajo njihovo delovanje. Aktivacija teh receptorjev na koži pa lahko ublaži bolečino, ki jo povzročajo boleči dražljaji, saj zavira njihov razvoj in širjenje. Endokanabinoidni ton kože učinkovito zavira neprijeten občutek srbenja, ki je pogosto diagnosticiran simptom v dermatologiji. Ti ugodni učinki EKS so lahko trdna podlaga za razvoj novih analgetikov in zdravil proti srbenju, ki so usmerjeni proti EKS.

Kožne bolezni

Pomanjkanje endokanabinoidov in njihova disregulacija sta povezana z različnimi človeškimi boleznimi. Sklepamo lahko, da lahko neravnovesje v njenem kanabinoidnem tonu prispeva k razvoju pogostih bolezni, kot so akne, suha koža, vnetja in ekcemi. Zato lahko boljše razumevanje EKS v koži utira pot učinkovitejšim terapijam za kožne bolezni.

Sposobnost kože, da absorbira snovi, je pomembna, vendar pogosto spregledana funkcija. Nedavne raziskave poudarjajo, da lahko koža absorbira številne kemikalije, ki lahko nato vstopijo v krvni obtok. Zato je ključnega pomena, da smo pozorni na izdelke, ki jih uporabljamo na koži, in upoštevamo njihov morebitni vpliv na naše zdravje. S skrbnim in ozaveščenim pristopom k izbiri izdelkov za nego kože lahko zmanjšamo izpostavljenost škodljivim snovem in spodbujamo splošno zdravje kože.

KOŽA IN NEGA S KANABINOIDI

Endokanabinoidni sistem ima ključno vlogo pri ohranjanju zdravja našega telesa in uma. Kožne bolezni, kot so akne, srbenje, luskavica in druge, so povezane z motenim delovanjem EKS. Uporaba kanabinoidov na koži je smiselna, saj vplivajo na kožo in telo. Najbolj raziskan kanabinoid za zdravje kože je CBD, vendar je njegovo prehajanje skozi kožo lahko zahtevno. Da bi to premagali, so potrebni nosilni sistemi in penetratorji. Rastlinski terpeni, vključno s tistimi, ki jih najdemo v konoplji, so učinkoviti pri izboljšanju prehajanja kanabinoidov skozi kožo.

TERPENI

Skriti okusi in vonjave narave

Naša koža je izpostavljena številnim okoljskim dejavnikom, ki povzročajo škodljive reaktivne oblike kisika (ROS). CBD lahko pomaga nevtralizirati ROS, spodbuja antioksidativne in protivnetne lastnosti ter ščiti celično membrano. To je koristno pri zdravljenju kožnih bolezni, za katere so značilna vnetja in motnje keratina, kot je atopijski dermatitis.

Celjenje ran je zapleten proces, na katerega vpliva EKS, fitokanabinoidi pa lahko aktivirajo receptorje in povečajo protivnetne dejavnike, kar pripomore k procesu celjenja. Študije so pokazale obetavne rezultate lokalne uporabe CBD pri zdravljenju bolezni, kot je bulozna epidermoliza bulloza. Druga študija je pokazala, da lahko izvleček konoplje poveča izražanje genov, ki sodelujejo pri vnetju, celjenju ran in preoblikovanju matrice.

KOŽNE BOLEZNI IN KANABINOIDI

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis (AD) je pogosta kožna bolezen, ki povzroča kronično vnetje in jo lahko sprožijo različni dejavniki, kot so genetika, dražljaji iz okolja, neravnovesje mikrobioma in oslabljene kožne pregrade. Študije pa so pokazale, da lahko nega kože s fitokanabinoidi pomaga odpraviti te osnovne mehanizme. Natančneje, CBD ima močne protivnetne in imunomodulatorne lastnosti ter lahko zmanjša raven FAAH in tako ublaži srbenje. Poleg vnetja je pomemben dejavnik pri AD tudi neravnovesje mikrobioma, pri čemer k poslabšanju bolezni prispevata prekomerna rast Staphylococcus aureus in tvorba biofilma. Na srečo so kanabinoidi in terpeni, vključno z mircenom, α-pinenom in β-kariofilenom, zelo obetavni pri obnavljanju zdrave kože z bojem proti škodljivim mikrobom in zmanjševanjem nastajanja biofilma.

DERMATITIS IN KANABINOIDI

Naravna rešitev za kožo

Akne

Akne prizadenejo velik odstotek prebivalstva, zlasti tistih, starih od 12 do 24 let, in so predvsem posledica dejavnikov, kot so prekomerno nastajanje sebuma, razmnoževanje sebocitov, razrast bakterij in vnetje. Endokanabinoidni sistem ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdrave kože, zlasti pri uravnavanju lipogeneze. Ugotovljeno je bilo, da ima CBD potencialne terapevtske koristi pri zdravljenju aken. Študije in vitro kažejo, da lahko CBD uravnava delovanje žlez lojnic in zmanjša sintezo lipidov v odvisnosti od odmerka ter zmanjša proliferacijo sebocitov. Protivnetne lastnosti CBD lahko preprečijo tudi delovanje mediatorjev aken, kot so TNF-α, IL-1B in IL6. Poleg tega se je izkazalo, da ima rastlina konoplja učinkovite protimikrobne lastnosti proti bakterijam, povezanim z aknami, kot je Cutibacterium acnes (prej znan kot Propionibacterium), protimikrobne učinke pa imajo tudi številni terpeni, ki so v rastlini.

Študija iz leta 2014 je preučevala učinke CBD na človeške sebocite in pokazala, da lahko CBD prepreči, da bi sebociti tvorili preveč sebuma. Pregled iz leta 2016 opozarja na potencialne antibakterijske in protiglivične lastnosti rastline konoplje, ki bi lahko pomagale preprečevati akne zaradi okužb na koži. Poleg tega študija iz leta 2019 nakazuje, da je CBD lahko koristen pri zdravljenju pojava brazgotin po aknah. Zaradi kombinacije antilipogenih, antiproliferativnih, protivnetnih in protimikrobnih lastnosti fitokanabinoidov so ti obetavni kandidati za rutinsko zdravljenje aken s kanabinoidi.

Suha in srbeča koža

Suhost in srbenje sta pogosta simptoma različnih bolezni, vključno z ekcemom, dermatitisom in luskavico. Študija iz leta 2019 je pokazala potencial CBD za lajšanje teh simptomov. Protivnetne lastnosti CBD lahko pomagajo zmanjšati sprožilce, povezane s temi stanji. Poleg tega lahko olje CBD pomiri kožo in zmanjša pojav draženja, zaradi česar je obetavna naravna alternativa za odpravljanje suhosti, srbenja in drugih simptomov kožnih bolezni, zlasti za posameznike katerih koža je bolj občutljiva.

Za tiste, ki jih zanima več informacij o tem, kako lahko CBD posebej pomaga pri luskavici, so na voljo dodatni viri, ki jih lahko raziščete. Na splošno je zaradi potencialnih koristi CBD zanimivo področje raziskav in razvoja v panogi.

kožne bolezni koža in suha koža

Staranje in gube

S staranjem se naša koža naravno spreminja, kar lahko privede do nastanka gub in drugih vidnih znakov staranja. Eden ključnih dejavnikov, ki prispevajo k tem spremembam, je oksidativni stres, ki lahko poškoduje naše celice in povzroči razgradnjo kolagena in elastina – beljakovin, ki dajejo koži mladostno čvrstost in elastičnost.

Na srečo so raziskave pokazale, da lahko kanabinoidi ponujajo naravno rešitev za boj proti oksidativnemu stresu in preprečevanje staranja kože. Študija iz leta 2017 je pokazala, da ima CBD močne antioksidativne lastnosti, ki lahko pomagajo nevtralizirati škodljive proste radikale in zaščititi kožne celice pred poškodbami. Poleg tega lahko protivnetne lastnosti CBD za nego kože pomagajo pomiriti in umiriti razdraženo kožo, kar dodatno zmanjša tveganje za prezgodnje staranje.

skin care routine aging

Čeprav CBD še ni bil podrobno raziskan za posebne učinke na gube, pa razpoložljive raziskave kažejo, da bi lahko imel številne potencialne koristi za spodbujanje zdravega in mladostnega videza kože. Poleg antioksidativnih in protivnetnih lastnosti se je izkazalo, da CBD izboljšuje vlaženje kože ter podpira nastajanje kolagena in elastina.

Luskavica

Med kožne bolezni spada tudi luskavica, kompleksna in kronična vnetna kožna bolezen, ki prizadene na milijone ljudi po vsem svetu. Natančni vzroki za luskavico še vedno niso znani, vendar naj bi šlo za genetske in epigenetske nepravilnosti ter spremembe mikrobiote in pH. Nedavne raziskave so pokazale, da bi lahko z usmerjanjem na endokanabinoidne poti, vključno s CB1 in CB2, razvili učinkovitejše zdravljenje luskavice.

Študije so razkrile povezavo med disregulacijo endokanabinoidnih poti in razvojem luskavice. Na primer, povišana raven anandamida v plazmi, povečana aktivnost amidne hidrolaze maščobnih kislin in monoacilglicerol lipaze v granulocitih ter regulacija GPR55 so bili povezani z morebitno vpletenostjo v disregulacijo endokanabinoidnih poti pri bolnikih z luskavico.

skin care routine cbd cream dragon touch
Konopljina krema Dragon Touch

Endokanabinoidi imajo antiproliferativne in protivnetne lastnosti, zato so obetaven cilj za zdravljenje luskavice. Z usmerjanjem na te poti lahko raziskovalci razvijejo bolj ciljno usmerjene terapije za lajšanje simptomov in morebitno zdravljenje luskavice. Uporaba kanabinoidov, vključno s CBD in THC, je pokazala obetavne rezultate tudi pri obvladovanju simptomov luskavice, vključno z zmanjšanjem vnetja in ublažitvijo srbenja.

ODKRIJTE CELOTEN POTENCIAL

Kanabinoidi so pokazali velik potencial pri spodbujanju zdravja kože in pozitivnem delovanju na različne kožne bolezni. Endokanabinoidni sistem (ECS) ima ključno vlogo pri vzdrževanju homeostaze, neravnovesje v tem sistemu pa je povezano s kožnimi boleznimi. Zaradi obsežnega nabora koristnih učinkov, vključno z antioksidativnimi, protivnetnimi, protimikrobnimi, antilipogenimi, antiproliferativnimi, imunomodulatornimi in nevroprotektivnimi lastnostmi, lahko kanabinoidi ublažijo simptome, kot so oteklina, bolečina in srbenje, hkrati pa spodbujajo celjenje ran. Poleg tega so varni in dobro prenašani tako lokalno kot oralno, prispevajo k zmanjševanju stresa in imajo lastnosti proti staranju. Za boljše razumevanje zapletenih interakcij med kanabinoidi in kožo je potrebnih več raziskav, vendar so potencialne koristi za ohranjanje zdrave in sijoče kože obetavne. Koža vam bo hvaležna.

G. D. C

23. 03. 2023

Dragon Cannabis