stari vek in obredi s konopljo

STARI VEK IN OBREDI S KONOPLJO

Dan spomina na mrtve je krščanski praznik, ob katerem se praznuje in spomni vse preminile v našem življenju. Pri nas po tradiciji navadno prižgemo kakšno svečo ali prinesemo cvetje na grobove in se tako spomnimo bližnjih. Rituali povezani z duhovnostjo in življenjem v onstranstvu pa so stari vek zaznamovali na povsem drugačen način. V tem prispevku si bomo pogledali nekaj primerov uporabe konoplje pri obredih v starodavni zgodovini.

OBIČAJI ZA DAN MRTVIH PRI NAS

V davnini je bil ves čas okoli zimskega sončnega obrata, čas mrtvih. Duše mrtvih naj bi se vračale na svet. Krščanstvo je spremenilo animistični pogled in je rajne prikazovalo kot duše v vicah, ki potrebujejo očiščenje grehov za vstop v nebesa. Prav za to naj bi potrebovali molitev živih. Domači so pogosto najemali tudi druge za te molitve in pogosto naročali molitev revežem in otrokom.

Danes na dan mrtvih ljudje množično obiskujejo grobove bližnjih ter tam prižigajo sveče, prinašajo šopke rož, vence in ikebane. Na ta dan po državi potekajo žalne slovesnosti in verski obredi za umrle. Dan mrtvih izkoristimo da se spomnimo preminulih oseb, ter jih z obiskom groba počastimo.

Stari vek in kulture, ki so takrat živele so imele nekoliko drugačne pristope k obredom. Kako so potekali in kakšno vlogo je pri njih imela konoplja, si lahko prebereš v nadaljevanju.

stari vek dan mrtvih

STARODAVNI KITAJSKI RITUALI OB SMRTI

Himalajsko gorovje Pamir je lokacija Jirzankalskega pokopališča, ki je dom osmim grobnicam starega veka (starih približno 2500 let). Odkrite so bile v okroglih luknjah obdane s kamnitimi obroči. Na njih pa so bili zloženi kamni s črno belimi črtastimi vzorci. Raziskovalno delo ekipe znanstvenikov kitajske akademije za znanost in inštituta Max Planck, ki je bilo objavljeno v Science Advances trdi, da so te grobnice prvi dokaz rekreativne uporabe konoplje pri ljudeh.

culture rituals china
Gorilnik konoplje v centralnem krogu ene od grobnic

Največje presenečenje pri odkritju znanstvenikov v grobnicah je bila psihoaktivna spojina tetrahidrokanabinol oziroma THC. Našli so ga v vzorcih cvetnega prahu izvlečenega iz lesenih fragmentov desetih lesenih gorilnikov za kadila. Vzorce so analizirali in sledi THC so bile višje, kot jih lahko najdemo v divji konoplji. To pomeni, da so gojili izbrane vrste konoplje z višjim deležem THC, specifično, da bi ljudi spravili iz grobnic v tem primeru

Žalujoči v dvignjenem stanju

Znanstveniki sklepajo, da je med pogrebnim ritualom dim konoplje stimuliral čute in občutke žalujočih (psihoaktivni del) in s tem povečal zaznavo svetosti dogodka. Izkušenejši uporabniki so lahko izkoristili izkušnjo za povečanje ritualne komunikacije z božanskim kraljestvom med potjo duše umrlega v onstranstvo.

Medtem, ko je bilo že dobro znano, da so davno nazaj uporabljali konopljina vlakna za jadra ter oblačila in semena ter olje za prehranjevanje, je kar presenetljivo, kako zgodaj so že odkrili in uporabljali prilagojeno kultivacijo konoplje za psihoaktivne učinke.

Lesena posoda v kateri je gorela konoplja

STARODAVNI SKITI RAZŠIRIJO UPORABO KONOPLJE V RITUALIH OB SMRTI

Skiti so bili iranska nomadska ljudstva, ki so se naseljevala od Kavkaza, Uzbekistana, Tadžikistana, Afganistana in gorovja Altaj, do Mongolije, Kitajske, Rusije, Indije in južne Ukrajine ter Bolgarije.

Kurgani Skitov so raztreseni po evrazijskih stepah od Mongolije do Balkana, prek Ukrajine in naprej do Črnega morja. Arheologi so iz artefaktov odkritih v kurganih izvedeli veliko o življenju in umetnosti Skitov.

Ogromen kurgan so v Stavropolu, teritorialnem okrožju na jugu Rusije, odkrili delavci, ki so čistili pot za gradnjo daljnovoda. Arheologi iz Stavropola ga začeli izkopavati poleti 2013, najdbe pa so oblasti spodbudile, da so najdišče do zdaj držale v tajnosti.

Ko se je začelo izkopavanje kurgana, arheološka ekipa ni imela velikih pričakovanj, da bo našla veliko, saj je bilo očitno, da je bil kurgan v preteklosti že izropan. Toda po več tednih kopanja je ekipa naletela na debelo plast gline. Po skrbnem kopanju so pod ilovico naleteli na veliko pravokotno komoro, obloženo s širokimi ploščatimi kamni. V njej je ekipa našla 2400 let star zaklad, ki so ga plenilci spregledali. To je bilo veliko presenečenje za ekipo, saj niso pričakovali, da bodo našli kaj takšnega.

culture rituals scythians
Starodavni Skiti v boju s Slovani

Slike na artefaktih so vznemirljiva najdba. Posoda, ki prikazuje čevlje, pričeske in oblačila starca in bojevnikov, je neverjetno realistična. Glavni raziskovalec Belinski še nikoli ni videl tako podrobnega prikaza oblačil in orožja Skitov (celo videlo se je kako so bila oblačila sešita). To pa ni bilo vse kar so našli.

Skitski kult mrtvih ter uporaba konoplje in opija

V posodah so tudi našli črno lepljivo snov. Ta je bila ostanek konoplje in opija. Pri Skitih je bila konoplja pomemben del obreda smrti, ko je umrl vodja. Najprej so telo očistili in oblekli. Nato so voditeljevo telo 40 dni nosili po regiji, kjer je vladal, da so se mu lahko vsi poklonili.

Po pokopu vodje so Skiti očistili njegovo telo tako, da so postavili male strukture v katerih so zakurili ogenj. Ko je ostalo samo še razbeljeno oglje, so nanj vrgli konopljina semena ali pa so jih dali v posode in jih postavili na oglje.

Najdbe iz polnega zlata prikazane na ruski TV

Nastali hlapi so bili opojni, zunajtelesna izkušnja pa naj bi očistila dušo in um. Herodot je okoli leta 450 pred našim štetjem zapisal: “Ko torej Skiti vzamejo nekaj semen te konoplje, zlezejo pod krpe in dajo semena na razžarjene kamne. Skiti, ki jih prepelje para, glasno kričijo.”

Dolgo je veljalo prepričanje, da so ti “konopljini obredi” zgolj mit, vendar je dejstvo, da se je ta obred res zgodil. Nova odkritja kažejo vedno več skrivnosti, ki jih je imel stari vek.

MED ČAŠČENJEM STARODAVNI IZRAELITI ZAŽIGAJO KONOPLJO

Izraeliti so bili skupina semitskih plemen, ki so živela na starodavnem bližnjem vzhodu med železno dobo. Arheološka študija je ugotovila, da so starodavni Izraeliti vžigali konopljo kot del verskih običajev.

Zelo dobro ohranjena snov najdena v 2700 let starem templju v Tel Aradu je bila prepoznana kot konoplja. Vsebovala je tudi psihoaktivno komponento THC. Raziskovalci so zaključili, da so uporabljali konopljo za spremembo psihičnega stanja med verniki. To je prvi dokaz uporabe psihotropnih substanc v zgodnjem judovskem čaščenju (stari vek).

culture rituals israel

Tempelj je bil sprva odkrit v 60. letih 20. stoletja, v puščavi Negev, ki se nahaja približno 95 km južno od Tel Aviva. Zaradi suhega podnebja na tem področju in dejstva, da sta bila oltarja zakopana, so bili lahko ostanki pogorele konoplje na oltarjih ohranjeni. Na prvem oltarju so našli ostanke kadila, kar ni presenetljivo glede na svete zapise. Na drugem pa so našli tetrahidrokanabinol (THC), kanabidiol (CBD) in kanabinol (CBN) – tri dominantne kanabinoide v konoplji.

Vidimo lahko, da je imel stari vek nekoliko drugačne običaje v primerjavi z današnjimi. Morda je čas, da se ozremo v zgodovino in odkrijemo pozabljeno. Če te zanima še več na temo konoplje in verstev si preberi še en zanimiv prispevek tukaj.

 

G. D. C.

29. 10. 2022

Dragon Cannabis