Ma in Magu

Ma in Magu

Konoplja je bila akter v človeškem življenju najmanj zadnjih deset tisoč let in najverjetneje še dlje. V mnogih kulturah so konopljo videli in čutili kot bitje ali božanstvo. To je zgodba o Ma in Magu.

Pred približno 8000 leti so bila konopljina semena uporabljena na kitajskem kot hrana. Pred 6000 leti so Kitajci kultivirali predhodnico današnje Cannabis Sativa za vlakna in jo uporabili za vezenje in pletenje v tkanine. Vemo tudi, da so na kitajskem pred 5000 leti uporabljali dele konoplje za zdravljenje različnih  zdravstvenih težav. Pred vsaj 3000 leti pa so bila konopljina semena široko uporabljena pri ritualih kot darovi, skozi centralno Azijo in še dlje (v grobovih so našli tudi cvetove konoplje). Konoplja je bila široko uporabljena kot kadilo, ki je lahko vplivalo na vsakogar, ki je vdihaval njen dim. Cannabis Indica je bila bolj uveljavljena na indijskem podkontinentu za rituale in v medicini. V Evropi in Severni Ameriki se je pojavila šele kasneje.

Širitev konoplje po svetu

STARODAVNA KITAJSKA IN MA

Skozi svojo dolgo zgodovino na kitajskem, je konoplja našla pot v skoraj vsak kotiček življenja na kitajskem. Kitajce je oblačila od glave do peta, dala jim je material na katerega so lahko pisali in postala simbol moči nad zlom.

Starodavna kitajska je bila tudi prva kultura, ki je omenila konopljo. Leta 2737 p.n.š. je cesar Shen Neng priporočal konopljin čaj za zdravljenje putike, revmatizmov, malarije in slabega spomina. Pred tem pa so bili obstoječi le simbolični zapisi o konoplji. Zgodovinarji ugotavljajo, da je vladar Fu Hsi, ki je živel okoli leta 2800 p.n.š., ustvaril prvo kitajsko pismenko za konopljo. To je kitajska črka Ma, ki predstavlja na glavo obrnjeni konoplji, ki se sušita. To je tudi najstarejše poznano ime za konopljo.

Ma and Magu pictogram
Kitajska pismenka Ma (konoplja)

V starodavni kitajski je bilo Ma ime božanstva, ki prebiva v konoplji, izjemno uporabnem vlaknu, ki izvira iz stebla konoplje. Na piktogramu za konopljo so upodobljene tako ženske kot moške rastline, ki visijo v pokriti konstrukciji (Konoplja je dvodomna rastlina, kar pomeni, da proizvaja moške in ženske cvetove na ločenih rastlinah). Več o konoplji si lahko preberete tukaj.

Konoplja je bila ključna rastlina za stotine generacij ljudi. Ma je bila torej duh tiste, ki raste, ona, ki nas oblači, ki veže in ona, ki vse povezuje. Tkaninske in vrvične vrste rastlin so bile bistvene za človeške kulture, konoplja pa je bila cenjena kot najbolj uporabna vrste od divjih, starodavnih časov, ko smo bili vsi še nomadi. Tudi mnogo tisočletij naprej, ko so se evropske ladje odpravile na iskanje svetovnega bogastva, je konoplja bila še vedno ključen material (takrat seveda Evropejci niso bili zainteresirani za naravna božanstva v konoplji, ki so gojila vlakna za njihove vrvi, jadra in zastave). 

Ime v ljudski etimologiji pogosto pomeni dolgotrajno spoštovanje in spol, ki ga kultura prepozna v rastlini.

MA IN MAGU

Ugledna vera, ki je cenila konopljo, je bila Taoizem starodavne kitajske. Kitajci so imeli celo oskrbnika tega zelišča, to je bila boginja dolgoživosti Magu. Konopljo so že dolgo imenovali eliksir življenja. Ime Magu je sestavljeno iz dveh delov. Prvi je Ma, ki pomeni konoplja, drugi pa gu, ki pomeni mlada služkinja, svečenica, boginja. Direktno prevajanje Magu je težavno in vezano na to, ali se ime interpretira kot služkinja, svečenica, ali boginja.

Ma in magu boginja
Boginja Magu
Njena zgodba

Oče Magu je bil konjerejec, ki je imel sužnje in je izkoriščal ljudi. Magu pa je ravno obratno, želela ljudem pomagati in jim povrniti svobodo. Še posebej ena izkušnja je pustila brazgotino na boginji. Ko je bila na poti domov, je Magu srečala starko, ki se je zgrudila zaradi izčrpanosti. Ponudila ji je breskev in pohitela domov skuhati kašo, da je reši pred sestradanostjo. Vendar je njen oče prispel domov še preden je lahko obrok nesla starki. Zaklenil jo je, ker ni želel, da daje hrano tujcem. Magu je uspelo pobegniti, vendar starke ni več našla. Zato je na mestu, kjer jo je našla prej, s koščico breskve posadila drevo. Nekaj mesecev kasneje je zraslo veliko drevo in Magu je sadje podarila revnim in starim ljudem. Zato je nesmrtna boginja upodobljena z breskvami in si je zaslužila ugled boginje, ki pomaga in zdravi.

Ma and magu temple
Zakaj pa jo imenujemo boginja konoplje, svečenica konoplje?

Magu ni samo pomagala starim in revnim, vendar je tudi varovala goro. Gora Tài Shān v provinci Shāndōng na kitajskem. Tài Shān ni samo ena od petih svetih gor Daoizma, ima tudi enega največjih tempeljskih kompleksov na kitajskem. V tem kompleksu je tudi tempelj posvečen specifično boginji Magu. Še več, klima je odlična za gojenje konoplje, zato konoplja prosto raste ob vznožju gore. Zato je Magu tudi boginja konoplje, ker je po tradiciji poznala zdravilne lastnosti konoplje in jih uporabila za zdravljenje ljudi. Tako sta Ma in Magu živeli z roko v roki.

Sledite nam na Facebook ali Instagram profilu in ne zamudite novih zgodb na temo konoplje. Lahko se naročite tudi na naše novičke in spremljajte vse novosti. Ponudbo trenutnih izdelkov si lahko ogledate v spletni trgovini.

G. D. C

14. 6. 2022

Dragon Cannabis