konoplja in farmacija

FARMACIJA IN KONOPLJA – neprijetna resnica

Nobenega presenečenja ni, da je panoga konoplje doživela veliko rast v zadnjih letih. Medtem, ko so se včasih ljudje bali že samo omembe besede konoplja, se danes o konoplji razmišlja odprto, kot o zdravstveni možnosti za mnoge težave. Medicinska konoplja je na robu velike preobrazbe. Dokazi o njenih mnogih pozitivnih učinkov se kopičijo,  veča pa se tudi interes globalne farmacevtske panoge. Večino časa so farmacevtska podjetja opazovala razvoj s strani. Zdaj pa postaja prevzem spečega velikana vedno bolj intenziven, z vedno več patenti, partnerstvi in sponzoriranjem kliničnih raziskav. Kaj nam prinašate konoplja in farmacija – neprijetna resnica.

Medtem, ko je večja dostopnost konoplje in konopljinih izdelkov izjemno dobra za večino ljudi, obstaja ena velika skupina, ki ni posebej vesela tega razvoja. Farmacevtska industrija. Koliko pa dejansko vpliva popularnost trga konoplje na velika farmacevtska podjetja? Ali se res soočamo z bojem konoplje proti farmacevtom? Podrobnosti si preberite v nadaljevanju prispevka.

KDO SO VELIKA FARMACEVTSKA PODJETJA?

Ko omenimo velika farmacevtska podjetja se sklicujemo na ena največjih podjetij na svetu, ki jih vključuje farmacija. Ta so še posebej vplivna, ko delujejo v skupini. Največjih 10 podjetij (po tržni kapitalizaciji) je omenjenih spodaj in njihova skupna vrednost znaša več kot nominalni BDP Južne Koreje.

Konoplja in farmacija
Vir: Visualcapitalist.com

Farmacija je ustvarila je tudi mnogo partnerstev in prevzemov med podjetji. Na primer, Novartis in Tilray sta začeli s partnerstvom razvoja in distribucije medicinske konoplje po svetu. MedMen je prevzel trgovca s konopljo PharmaCann v delniški transakciji vredni 682 milijonov USD. Podjetje Aurora Cannabis je prevzelo farmacevtskega dobavitelja Farmacias, baziranega v Mehiki (Mexico City). S tem bodo pridobili dostop do trga medicinske konoplje z vsebnostjo THC, za več kot 130 milijonov ljudi.

cannabis and big pharma

Tudi združitev podjetji Bayer in Monsanto, vredna okoli 66 milijard USD, ima lahko velik vpliv na panogo. Namreč ogromne investicije v raziskave in razvoj kemikalij za vzgojo rastlin ima lahko izjemen vpliv na produkt. Na koncu pa še omenimo podjetje GW Pharmaceuticals, ki je razvilo zdravilo Epidiolex, prvo zdravilo dostopno na recept in odobreno s strani FDA, ki je osnovano na kanabinoidih. Kot izgleda konoplja in farmacija stopata v prihodnost razvoja zdravil.

ALI FARMACIJA VIDI KONOPLJO KOT GROŽNJO?

Na prvi pogled bi lahko sklepali, da konoplja nima niti majhnih možnosti vplivati na tako dominantno panogo, kot je farmacevtska. V resnici pa lahko opazimo vzorec sovražnega obnašanja velikih farmacevtskih podjetij proti pozitivnim trendom in trendom rasti v svetu konoplje. Te vključujejo aktivno lobiranje proti legalizaciji in sproščanju konoplje znotraj posameznih držav ali pa kar splošno nasprotovanje njeni rasti. Nadaljnja legalizacija konoplje bi lahko farmacevte stala okoli 4 milijarde USD letno.

Največ receptov za zdravila (po vrednosti) se izda za spodnja zdravstvena stanja (seveda se po državah lahko razlikuje):

  • Kronična bolečina,
  • PTSD,
  • motnje spanja,
  • tesnoba,
  • epilepsija,
  • bolečine živčevja,
  • stranski učinki raka,
  • Tourettov sindrom,
  • glavkom.
konoplja in farmacija

Pri takšnih zdravstvenih težavah pa je prav konoplja zelo uspešna. Za takšna stanja, se je v povprečju delež receptov za zdravila zmanjšal za 11 % (ta delež je nadomestila konoplja). To znaša približno 4,9 milijarde USD. Glede na to, da je konoplja velika grožnja tržnem deležu farmacevtskih podjetij je zelo verjetno, da bodo intenzivno vstopali na trg.

Dejstvo pa je tudi, da je farmacevtska panoga doživela negativni sloves v zadnjih letih. Tudi zaupanje družbe v farmacevtska podjetja se je zmanjšalo zaradi mnogih dejavnikov, od rasti cen, do pomanjkanja transparentnosti pri raziskavah. Mnogi pa napovedujejo, da je pot vrnitve tlakovana prav s konopljo. Velika farmacevtska podjetja trdo delajo na razvoju vrste sintetičnih kanabinoidov. S tem želijo prevzeti nadzor nad sproščanjem kanabinoidov na trg zdravstva.

Nekaj primerov

Inysys, veliko farmacevtsko podjetje, je na primer naredilo sintetični substitut konoplje po imenu Syndros. Syndros je malo več kot oblika Dronabinola, oblikovana da posnema učinke THC, enega od primarnih kanabinoidov konoplje. Druga podjetja so naredila podobno stvar. Lansirala so Marinol in Cesamet, ki sta dva druga pogosto prodajana substituta THC, ki jih je za človeško uporabo odobrila FDA.

»Dejstvo, da so si farmacevtska podjetja izjemno željna izmisliti in prodajati svoje nadomestne izdelke konoplji medtem, ko lobirajo proti uporabi naravne konoplje, zelo dobro predstavi njihovo pravo motivacijo za svoja dejanja. «

Obstajajo pa mnoge študije (eno takšno lahko najdete tukaj), ki kažejo, da uporaba sintetičnih kanabinoidov poveča tveganje razvoja resnih psihičnih in zdravstvenih obolenj, kot tudi povečano tveganje stranskih učinkov.

Z drugimi besedami, izgleda da je dosti bolje uporabljati navadno, naravno konopljo, kot njene sintetične alternative. Zakaj pa imajo velika farmacevtska podjetja tako velik interes? Kakšno razmerje imata naravna konoplja in farmacija?

cannabis and big pharma
Vir: MJBizdaily

KAKO PANOGA KONOPLJE VPLIVA NA VELIKA FARMACEVTSKA PODJETJA

Vsa sovražnost farmacevtske panoge pa dobi smisel, če pogledamo kako konoplja vpliva na prodajo njihovih izdelkov.

V študiji avtorjev Bradford AC in Bradford WD, so raziskovalci ugotovili, da se ob sprejetju zakonov, ki dovoljujejo prodajo konoplje za medicinske namene, navade predpisovanja receptov s strani zdravnikov spremenijo. Pred legalizacijo, se je opazilo predpisovanje vrste različnih zdravil, kot tudi mnogo opioidov in drugih komercialno dostopnih zdravil. Ob legalizaciji medicinske konoplje pa se je delež teh zdravil na recept izjemno znižal.

Zdravniki so bili željni predpisovati konopljo, kot naraven vir blaženja bolečin ali zdravljenja drugih simptomov, kot alternativa dražjim, potencialno škodljivim komercialno dostopnim izdelkom. Razlog zakaj so zdravniki pogosto izkazali takšno obnašanje je povezano s tem, da je pacient enostavno lahko prevzel svojo medicinsko konopljo in potreboval le nasvet glede sorte.

Tudi če bi pacientu predpisali specifično določeno sorto od določene institucije, bi še vedno bilo za pacienta mnogo ceneje v primerjavi z nakupom zdravil, ki so navadno v ponudbi. Študija je ugotovila, da prihranek v zveznih državah ZDA, ki so implementirale zakone medicinske konoplje znaša 165,2 milijona USD na leto. Vse to je na račun tega, da ni potrebno predpisovati dragih zdravil.

konoplja in farmacija
Vir: NASDAQ

Še ena študija objavljena v »Journal of the American Medical Association of Internal Medicine« pa je ugotovila, da se je v državah, ki so sprejele zakone medicinske konoplje, delež prekomernih odmerkov z opioidi zmanjšal za približno 24 %.

Čeprav je vedno problematično sklepati med vzroki in posledicami, kot izgleda, te ugotovitve ne predlagajo samo tega, da so ljudje dobili predpisano medicinsko konopljo namesto opioidov, ampak tudi, da so prostovoljno izbrali konopljo namesto močnejših, nevarnejših zdravil/drog.

TOREJ, KAJ BO FARMACIJA NAREDILA?

Morda je koga zaskrbelo kaj se bo zgodilo z dobički farmacevtskih podjetij, ker jim bo konoplja odvzemala delež. Da morda ne bodo razvijali novih zdravil zaradi pomanjkanja prihodkov…

Naj vas ne skrbi preveč, velika farmacevtska podjetja so eden največjih igralcev in vplivnežev na svetu, z milijardnimi dobički. Zato ni skrbi glede pomanjkanja financiranja novih projektov. Kar nas mora skrbeti pa so njihova dejanja za zaustavitev rasti naravne medicinske konoplje. Čeprav so v preteklosti s svojim stališčem in željo boja proti medicinski konoplji bili zelo jasni (ogromne donacije kampanjam proti legalizaciji), so ob enem tudi poskušali razvijali konkurenčne izdelke, sintetične kanabinoide.

cannabis and big pharma
Vir: Israel21c

Ciljali so tiste ljudi, ki si želijo zdravilnih učinkov kanabinoidov, vendar brez psihoaktivnih učinkov in socialne stigmatizacije uporabe konoplje. Sintetični kanabinoidi kot sta Marinol ali Cesamet želijo tekmovati s prodajo naravne konoplje.

Seveda pa obstajajo časi, ko folklora in modrost zmagata proti željam velikih korporacij. Konopljo uporabljajo ljudje po celem svetu že tisočletja za rekreativne užitke in medicinske namene.

»Ko so v starodavnih časih ljudje uporabljali konopljo, so uporabljali celotno rastlino«

Ključna razlika

Ena od ključnih razlik med sintetičnimi konopljinimi izdelki in navadno konopljo je dejstvo, da konoplja vsebuje mnogo bolj raznolike in kompleksne kanabinoide (kot le THC ali CBD). Med njimi so tudi npr. THCA, CBN, CBG in mnogi drugi. Spremlja pa jih tudi raznolika mešanica terpenov, ki so odgovorni za edinstven okus in arome ter imajo tudi mnogo pozitivnih učinkov na zdravje.

Vse to se združi v edinstveno izkušnjo, kar naredi uživanje naravne konoplje mnogo bolj zdravilno, medicinsko izkušnjo, ki je sintetični kanabinoidi ne morejo ponuditi. Dodatna prednost pa je še ta, da lahko konopljo gojimo doma (seveda, kjer je to dovoljeno).

konoplja in farmacija
Vir: Cannaus

To pomeni, da ob razvoju bolezni, ki se jo da zdraviti s konopljo ne bi bili odvisni od farmacevtskih podjetij in njihove cenovne politike, ampak bi enostavno lahko vzgojili svoje rastline. Karkoli že bodo farmacevtska podjetja želela narediti v boju proti vzponu konoplje, je zelo verjetno da bodo na koncu poražena. No, saj tudi državna vojna proti konoplji v ZDA razvoja konoplje ni mogla ustaviti – ga je samo nekoliko upočasnila. Morda pa lahko konoplja in farmacija ustvarita vsaj množično ozaveščanje o sprejemljivosti te rastline.

PRIHODNOST JE ZELENA

Ideja boja ene največjih panog proti rastlini se zdi kar nekoliko smešno. Nenazadnje, ali res lahko enostavna rastlina predstavlja takšnega nasprotnika enim največjih zaslužkarjem na svetu?

Z vzponom rekreacijske in medicinske konoplje ter njenim sproščanjem, ljudje lahko mnoge zdravstvene težave odpravijo učinkovito, brez večjih stranskih učinkov in relativno poceni. Medtem, ko je konoplja v večini primerov povsem neškodljiva in je mnogi sprejemajo za nič več kot rekreativno aktivnost, dejansko predstavlja pomembno ideološko spremembo. Namesto zanašanja na velika podjetja lahko ljudje uporabijo dokazane prakse enostavne rastline z mnogo leti zgodovine in znanja, ki jih prinaša. Medtem, ko farmacevtska industrija ostaja, konoplja absolutno predstavlja pomembnega tekmeca za tiste, ki želijo služiti denar na račun zdravja drugih.

Konoplja je lahko samo rastlina z nekaj zabavnimi učinki in uporabnimi zdravstvenimi lastnostmi, vendar hitro raste v mnogo več od tega. Počakati pa bomo morali še malo, da vidimo kaj nam v resnici prineseta konoplja in farmacija.

Še več zanimivih vsebin si lahko preberete na Zmajevem Blogu. Sledite nam lahko na Facebooku ali pa se naročite na naše novice. Trenutno ponudbo izdelkov, si lahko ogledate v spletni trgovini.

G. D. C.

22. 02. 2022

Dragon Cannabis