egipčani

EGIPČANI IN KONOPLJA

Kot izgleda ima skoraj vsaka država bogato zgodovino konoplje. Ena od najbolj zanimivih civilizacij pa je stari Egipt. Do nedavnega mnogi egiptologi niso priznavali, da so stari Egipčani uporabljali konopljo za več kot le sredstvo za vlakna. Zadnje raziskave starodavnih zapisov in artefaktov pa odkrivajo, da je bila uporabljena tudi za zdravilne namene ter semena v prehrani.

Stari Egipt je živel približno 30 stoletij. Vse se je začelo okoli leta 3100 p.n.š., ko so se različni deli Egipta združili in končalo, ko ga je osvojil Aleksander Veliki okoli leta 332 p.n.š. Tisočletja pa je Egipt vladal kot najmočnejša in najvplivnejša civilizacija poznanega sveta. Kar nekoliko smešno si je predstavljati prohibicijo konoplje, ki se je začela v ZDA, v 30. letih 20. stoletja, v luči vojne proti drogam. Namreč ZDA niso obstajale še niti 200 let, medtem pa je konoplji prijazen stari Egipt cvetel in dominiral v svetu približno 3000 let.

Konoplja v starem Egiptu – začetki

Tekom vladavine pa so se Egipčani tudi sami kar nekaj naučili. Del tega znanja je tudi poznavanje konoplje. V svojem raziskovalnem delu  o tem piše Venice Ibrahim Attia, glavni konzervator v koptskem muzeju v Kairu. Skozi leta je zbral mnogo strokovnih virov o uporabi konoplje v starem Egiptu. Vključena je uporaba za vrvi, jadra ladij, hrano in olja ter kot sestavino uporabljeno v medicini.

Konoplja v starem Egiptu
Originalni vozli, ki so združevali glavne dele Egipčanske ladje "Khufu" (levo). Uživanje pripravka (desno)

Specifična časovnica še ni povsem znana, vendar so Egipčani najverjetneje uporabljali konopljo že približno 5000 let nazaj. Čeprav so dokazi o uporabi konoplje zelo redki oziroma težko dostopni, je dokazov dovolj za potrditev uporabe na zgoraj omenjenih področjih ter verskih in kulturnih obredih. Od leta 3000 p.n.š. naprej obstajajo dokazi o konopljinem cvetnem prahu v Egiptu. Po kodeksu o starodavnih egipčanskih ostankih rastlin (1997), je bil cvetni prah najden na različnih lokacijah, datiran od:

  • preddinastijskega obdobja (približno 3500-3100 p.n.š.),
  • 12. dinastije (1991 – 1786 p.n.š.) – vključuje tudi žogico konopljinih vlaken,
  • 19. dinastije (1293-1185 p.n.š.) – najdeno na mumiji Ramzesa II. in
  • Ptolemajskega obdobja (323-30 p.n.š.).

Čeprav so mnoge civilizacije pred starimi Egipčani že uporabljale konopljo, so bili oni med prvimi, ki so popolnoma prevzeli holistično uporabo konoplje. To pa potrjujejo vsebine najdene na zvitkih papirusa v starodavnih grobnicah, stenskih poslikavah v templjih Karnaka in Abu Simbela ter mnogih referencah zgodovinarjev, ki so obiskali to regijo in pisali o konopljini vseprisotnosti znotraj kulture.

KONOPLJA V EGIPČASKI RELIGIJI

Mnogi verjamejo, da je »shemshemet« (ime konoplje na egipčanskih hieroglifih) postala popularna še preden so Egipčani zgradili piramide. Ustvaril naj bi jo sončni bog Ra. Na žalost pa je padec starodavne velesile povsem izničil pomembnost te rastline in sčasoma je povsem izginila iz vsakodnevnega življenja prebivalcev.

Ko so leta 1981 odkrili in preiskali mumijo faraona Ramzesa II., so odkrili ostanke konoplje na mumificiranem truplu. Po tej najdbi so arheologi našli še mnogo drugih mumij, ki so imele podobne sledove rastline v svojem sistemu. Znanstveniki so tudi našli sledove THC v pljučih mumificiranih Egipčanov, kar kaže na to, da so lahko uporabljali konopljo za medicinske namene pred smrtjo. Ta odkritja so potrdila sum, da je bila konoplja v starem Egiptu pomemben del kulture.

cannabis in ancient egypt
Mumija Ramzesa II. ; Vir: History.com

Še en dokaz kako pomembna je bila konoplja v starem Egiptu, so zgodovinski zapisi, ki omenjajo uveljavitev davka na konopljo s strani Rimskega imperija v 3. stoletju. Najdemo pa lahko tudi upodobitve konoplje na starodavnih kamninah in umetninah. Na primer, umetniki so pogosto upodobili Sheshat, boginjo modrosti in pisanja, z listom s sedmimi konicami v obliki zvezde, nad njeno glavo. Mnogi verjamejo, da se tudi tu kaže pomembnost konoplje.

Konoplja v starem egiptu
Boginja Sheshat z listom nad glavo (levo) in boginja Bastet (desno)

Mačja boginja vojne Bastet, je bila prav tako povezana z uporabo konoplje v regiji, čeprav je bilo to bolj povezano s čarovništvom. Obstajajo tudi dokazi, da so stari Egipčani uporabljali konopljo v različnih oblikah med rituali in verskimi festivali.

SHEMSHEMET

Mnogi strokovnjaki menijo, da se izraz Shemshemet (sm-sm-t) v starih egipčanskih besedilih navezuje na konopljo in akademiki so skozi leta to besedo našli v različnih virih. Kako se je uporabljala konoplja v starem Egiptu lahko klasificiramo v  dve kategoriji. Na eni strani vemo, da so Egipčani konopljo uporabljali za tekstil/vlakna in proizvodnjo semen. Na drugi strani, pa so uporabljali njene psihoaktivne in terapevtske lastnosti za zdravljenje in duhovnost.

konoplja v starem egiptu
Shemshemet (sm-sm-t)
Uporaba konoplje v egipčanski medicini

Najprej je potrebno osvojiti kontekst, ki je vodil egipčansko medicinsko prakso. Njihovo razumevanje človeškega telesa je bilo daleč pred svojim časom in tudi primerno napredno. Čeprav je bilo med njimi in Pasterjevo teorijo o bacilih tisoče let, so prioritizirali čistočo. Te teorije so prinesle običaje, kot je balzamiranje in so pripomogle k njihovem razumevanju človeške fiziologije.

Isto znanje medicine pa je ustvarilo pravo zakladnico uporabe medicinskih rastlin. Na začetku so Egipčani imeli zamegljeno razumevanje in ne-ločevanje med medicino in znanostjo. Zgodnji »zdravniki« so bili čarovniki, ker je egipčanska kultura verjela, da bolezen pride zaradi vstopa zlobnih sil v telo. Takšen nazor pa je umestil zdravila osnovana na rastlinah, v središče idealnih sredstev za zdravljenje.

cannabis in ancient egypt
Vir: Cannabis Culture Magazine

Sčasoma so odkrili konopljo in ugotovili, da je eno najmočnejših zdravil, ki izvira iz rastlinskega sveta. Imela je zdravilne in psihoaktivne učinke zaradi katerih je njena priljubljenost bila na najvišji ravni.

Uporaba konoplje v egipčanski industriji

Industrijska konoplja je vrsta konoplje, ki ima nizko vsebnost tetrahidrokanabinola (THC). V mnogih kulturah so jo uporabljali za industrijske namene preden je njeno razmerje z »močnejšo« konopljo pripeljalo do njene kriminalizacije.

Starodavni delavci so uporabljali natančno tehniko za lomljenje velikih skal s konopljini vlakni, preden so jih transportirali na gradbišče. Razpoke skale so napolnili s posušeno konopljo, nato so jo namočili z vodo, da se je razširila in zlomila skalo. Nekateri raziskovalci pa celo špekulirajo, da so Egipčani uporabljali konopljine vrvi za prenos blokov uporabljenih za gradnjo piramid.

Konoplja v starem egiptu
Piramide v Gizi

Iz piramidnih zapisov Unasa, ki so vezani na kraljevo vnebovzetje v nebesa skozi severni prehod te piramide, so konopljine vrvi sredstvo za plezanje v zvezdnato nebo. V starodavnem zapisu so verniku ukazane naslednje besede v čast Unasu, nebeškemu Biku, ki vodi mrtve v nebesa:

»Ta Unas je bik dvojnega sijaja sredi njegovega očesa. Varna so usta Unasa skozi ognjeni dih, glava Unasa skozi rogove gospodarja juga. Unas vodi boga…Unas je rastlino sm-sm-t zvil v vrvi. Unas je združil z nebesi…«

»ČAROBNA« UPORABA MEDICINSKE KONOPLJE

Ebers Papyrus, eden najstarejših medicinskih zapisov navaja različne »magične uroke«, ki so jih egipčanski doktorji lahko uporabili za zdravljenje ljudi. Vsebovali so tudi konopljo za raznovrstne načine uporabe in vključujejo tudi več receptov za lajšanje bolečine.

Na primer, Ramesseum Papyri, eden najstarejših odkritih medicinskih dokumentov omenja: »Zeleno in konopljo zmeljemo in pustimo na rosi čez noč. Zjutraj je potrebno s pripravkom umiti očesa bolnika«. Kot izgleda, so doktorji uporabljali ta konopljina mazila oziroma konopljin pripravek, za zdravljenje glavkoma in drugih težav povezanih z očmi – moderna medicina je tudi potrdila sposobnost nižanja pritiska znotraj očesa z uporabo konoplje.

Cannabis in ancient Egypt
Ebers Papyrus (levo) in deli papirusa Ramzesa II. (desno)

Morda niso poznali vseh podrobnosti, so pa bili na pravi poti razmišljanja o potencialnih možnostih uporabe konoplje v medicinske namene. Egiptologinja Lise Manniche v svoji knjigi »An Ancient Egyptian Herbal« piše, da je konoplja ena od mnogih rastlin, ki so jo Egipčani uporabljali v svoji kulturi, ki je v ospredje postavljala medicino osnovano na rastlinah.

Strokovnjaki, ki so preučevali tekste so navedli nekatere načine uporabe konoplje, ki so jih zasledili:

  • Proti vnetjem.
  • Kot del mazila za vaginalno uporabo, ki »ohladi maternico in izloči njeno vročino«. To je najverjetneje referenca za blaženje menstrualnih bolečin.
  • Uporabljena kot del mazila za blaženje bolečine poškodovanih prstov.
  • Kot sestavina v pripravku za zmanjšanje bolečin hemoroidov.

Attia tudi izpostavlja, da Diodorus Siculus (Sicilijansko-Grški zgodovinar) omenja, uporabo konoplje Egipčank, kot zdravilo za odpravo žalosti in razdraženosti, nespečnost, kot anestetik ter za lajšanje raznovrstnih bolečin. V osnovi to tudi opiše načine uporabe konoplje v današnjem času.

KYPHI, VONJ »DOBRODOŠLI PRI BOGOVIH«

Nekateri viri predlagajo, da je bila konoplja sestavina stare dišave in parfuma faraonov poznanega kot Kyphi. Uporabljen je bil kot darilo bogovom. Ob sončnem zahodu so častilci bogov zažgali ta dišeč pripravek, ki spreminja stanje uma v čast sončnega boga Ra (ki naj bi konopljo tudi ustvaril). S tem so tudi molili k njegovi molitvi naslednje jutro. Kyphi pa je kazal svoje zdravstvene učinke, ko so ga aplicirali na kožo, kjer je pozdravil rane. Poznan je bil tudi kot močan relaksant in afrodiziak. V nasprotju z mazili Asircev, je bil Kyphi bolj trde oblike in imel podobno strukturo kot vosek.

Konoplja v starem egiptu
Kyphi ponujen egipčanskemu bogu

Raziskovalci so predlagali več kot 50 naravnih sestavin za izdelavo Kyphi, med katerimi so najbolj verjetne: alojev les, benzoin, konopljina smola, semena kardamoma, kasija, cedra, cimet, kopal, kadilo, korenine galangala, ingver, med, brin, limonska trava, mastika, meta, miro, iris, pistacije, rozine, rdeče vino, cvetovi vrtnice, žafran, sandalovina.

Arheolog Joel Zias, ki je našel dokaze uporabe psihoaktivnih snovi na različnih lokacijah starodavnih kultur bližnjega vzhoda je pripomnil, da so Egipčani veliko pisali o medicini, vendar formula vedno vsebuje nekaj ene in nekaj druge stvari. Tako nikoli ne moremo vedeti točne metode za replikacijo. Prav tako je bil zelo pogost hašiš in opij. Zanimivo pa je, da je francoski proizvajalec parfumov naredil moderni Kyphi, vendar zaradi vsebnosti konoplje ga ni bilo možno spraviti v komercialno uporabo.

UČIMO SE IZ ZGODOVINE

Glede na veliko naklonjenost starodavnih civilizacij k uporabi konoplje za poživitev svojega gospodarstva in kvalitete življenja je zares žalostno, da je moderna družba tako negativno označila uporabo konoplje. Nemogoče je spregledati široko uporabnost te rastline, čeprav se moramo še veliko naučiti. Na srečo pa izgleda, da prihajajo pozitivne spremembe glede njenega mesta v našem življenju in iskali bomo nove načine, kako uporabiti konopljo v prid naši družbi. Medtem, ko ima stari Egipt še mnogo neodkritih skrivnosti je jasno, da so stari Egipčani uporabljali konopljo v različnih fazah svojega življenja. Kar pa se tiče civilizacije, jim je kar dobro uspevalo.

Za branje preteklih prispevkov o konoplji, obiščite Zmajev Blog. Lahko se tudi naročite na novice ali všečkate našo Facebook stran, da ostanete v koraku z novostmi. Trenutne izdelke pa lahko najdete v naši spletni trgovini.

G. D. C.

01. 02. 2022

Dragon Cannabis