resnica o konoplji

RESNICA O KONOPLJI – in 5 zmot

Objektivnost je v današnjem času postala zelo redka vrlina posameznikov. Temu se lahko pridruži tudi racionalno razmišljanje. Mnogo ljudi hitro verjame določenim trditvam, za katere po natančnem raziskovanju lahko ugotovimo, da nimajo nobene osnove. Prav tako je ogromno manipulacije s statistiko in ne relevantnimi korelacijami. Ob poplavi informacij pa nikomur ni za zameriti, saj je kdaj zelo težko priti do resnice. Kritično razmišljanje in predvsem podrobna analiza vsebine v svetu, kjer je povprečna osredotočenost posameznika med 8 in 15 sekund, sta dosegli povsem novo stopnjo kaosa. V tem duhu trpi tudi resnica o konoplji.

Moč interneta nam je prinesla izjemno dobro informiranost. Poplava informacij, v kateri lahko najdemo vse kar nam pade na pamet. Vendar boljša informiranost v današnjem času predvsem uničuje kvaliteto informacij. Uporabniki morajo dobro znati krmariti med vsemi podatki s katerimi so zasuti. Pogosto se lahko o določeni temi razširijo trditve, ki postanejo splošno znane resnice (seveda brez osnovne podlage, dokazov, raziskav). To se je tudi zgodilo s propagando proti konoplji. V tem prispevku bomo pregledali 5 največjih laži o konoplji, ki krožijo med prebivalstvom.

RESNICA O KONOPLJI #1: KONOPLJA JE NEVARNEJŠA KOT OPIOIDI

Akt o nadzorovanih substancah je bil razvit leta 1970, po tem, ko je bil »Marihuana Tax Act« ocenjen za neustavnega leta 1969. Takrat se je konoplja pridružila skupini drog 1. stopnje, v kateri sta že bila heroin in LSD. To so substance brez dokazane zdravstvene vrednosti, pri katerih se razvije močna odvisnost. Po zgledu ZDA je tudi mnogo drugih držav posvojilo takšno uvrščanje konoplje.

Resnica o konoplji

V tistih časih res ni bilo veliko informacij in dokazov o varnosti in uspešnosti konoplje pri zdravljenju. Danes pa to ne mora biti več izgovor. Obstaja tisoče študij, ki dokazujejo uporabnost konoplje. S tem lahko hitro ovržemo del »brez dokazane zdravstvene vrednost«. Del o zasvojenosti pa bomo pregledali v točki številka 3. Kar pa je še dodatno pomembno je dejstvo, da ni zabeleženih smrti zaradi prekomerne uporabe konoplje. Seveda obstajajo primeri, kjer je človek pretirano uporabljal konopljo in naredil neumnosti, ki so vodile v smrt. Vendar direktne povezave med konopljo in smrtjo se ne da vzpostaviti.

Medtem pa je po podatkih CDC (center za nadzor bolezni) preko 81.000 Američanov umrlo zaradi prevelikega odmerka drog med junijem 2019 in majem 2020. Opioidi v tem predstavljajo ogromen delež, kot tudi heroin. V preteklosti politiki in preiskovalci niso znali odgovoriti na osnovna vprašanja, kot: »Ali je določena droga bolj nevarna kot konoplja?«. To nam pove, da zdravje, varnost in dokazi nimajo kaj velike teže. Pomemben je denar.

RESNICA O KONOPLJI #2: KONOPLJA JE PREHODNA SUBSTANCA DO »TEŽJIH« DROG

Ta mit je bil prisoten že od 30. let 20. stoletja. Teorija predlaga, da ob manjši uporabi konoplje človek hitro začne uporabljati močnejše droge.

Res je, da so nekatera toksikološka poročila našla konopljo v telesu ljudi, ki so prav tako uporabljali kokain in heroin. Vendar so takšni posamezniki lahko uporabljali tudi alkohol. Ali to pomeni, da je pivo »prehodna« substanca do vodke ali drugih žganih pijač?

Truth about cannabis

V reviji Time je eden od piscev izpostavil večjo verjetnost, da so pripadniki motorističnih tolp vozili kolo v otroštvu v primerjavi z tistimi, ki niso pripadniki tolp. Ali to pomeni, da bomo prepovedali uporabo koles? Konoplja je prehodna substanca do heroina prav v takšni meri, kot je pivo prehodna substanca do žganih pijač in ciroze jeter.

Raziskovalci so teorijo prehodne droge razkrinkali že dolgo nazaj, vendar je še vedno prisotna v svetu (tudi pri odločevalcih in izobražencih). Mimogrede, pa študija iz 2012 negativno vpliva na panogo alkohola in tobaka. Pokazala je, da imajo osebe, ki so uporabljale eno od omenjenih substanc v mladosti 2x večje tveganje za prekomerno uporabo opioidov, v primerjavi s tistimi posamezniki, ki so uporabljali samo konopljo.

RESNICA O KONOPLJI #3: KONOPLJA POVZROČA IZJEMNO ODVISNOST

Druga sekcija omenjenega akta iz točke 1 opredeljuje, da konoplja povzroča izjemno odvisnost. Dejstvo je, da so nekateri ljudje odvisni od konoplje. Vendar je delež odvisnosti nižji, kot na primer pri substancah kot so kofein, alkohol, nakupovanje, ali uporabo družbenih omrežij. Povezan je predvsem s prekomerno uporabo in dopaminskim sistemom. Več si lahko preberete tukaj. Nobena od omenjenih substanc pa ni prepovedana (daleč od tega).

Obstaja raziskava, ki ugotavlja, da je kar nekaj drugih legalnih substanc, ki so nevarnejše in povzročajo mnogo večjo odvisnost kot konoplja. Ta študija iz leta 1999 ugotavlja, da je večja verjetnost odvisnosti od alkohola kot konoplje. Drugi podatki pa ocenjujejo, da je manj kot 10 % ljudi, opredeljenih kot »redni« uporabniki, odvisnih od konoplje.

Resnica o konoplji

V ZDA je vlada poročala, da milijon otrok starih 12 let ali več potrebuje terapijo zaradi uporabe konoplje v 2012. To je močno impliciralo na odvisnost. Resnica pa je, da je sistem prisilil skoraj vse prekrškarje, da gredo na zdravljenje. Če ne bi šli, bi jim grozil zapor. Najverjetneje je tudi najvišja stopnja zasvojenosti s konopljo še vedno manjša od mnogih popularnih legalnih substanc.

RESNICA O KONOPLJI #4: O KONOPLJI NE VEMO DOVOLJ, DA BI JO LEGALIZIRALI

Raziskovalci so intenzivno preučevali konopljo zadnjih 25 let, tako v ZDA kot tudi po svetu. Glavna stvar, ki zadržuje še mnogo več raziskav, je predvsem pravni status konoplje. Ker je prepovedana v mnogih državah je skoraj nemogoče izvesti zelo pomembne dvojne-slepe klinične študije.

Kljub temu pa je še vedno več kot dovolj podatkov o konoplji, da se odpravi večino mitov. V letu 2017 je državna akademija znanosti, inženirstva in medicine (NASEM) ustvarila poročilo dolgo 400 strani kjer so analizirali več kot 10.000 študij o konoplji. Že to je ogromno podatkov, ki so pa samo vrh gore v primerjavi z vsemi raziskavami o konoplji. Na primer, iskalnik v PubMed za ključno besedo »cannabinoids« (kanabinoidi) najde 28.000 objavljenih rezultatov.

Truth about cannabis

Poročilo s strani NASEM pa je tudi našlo močne dokaze, da konoplja lahko pomaga pri:

  • kronični bolečini,
  • simptomih multiple skleroze,
  • slabosti in bruhanju zaradi kemoterapije.

Na spletu lahko najdemo na tisoče študij o konoplji. Prav tako pa lahko najdemo študije o tobaku in alkoholu, ki pa so pri učinku na človeka zelo negativne. In vendar sta ti substanci povsem legalni in enostavno dobavljivi.

RESNICA O KONOPLJI #5: ZARADI KONOPLJE SE ČLOVEK PONEUMI IN POSTANE LEN

Stereotip uporabnika konoplje je, da:

  • je nezdravo hrano,
  • cel dan sedi na kavču in igra video igre,
  • nima službe,
  • živi s starši,
  • nosi umazane majice in
  • ima prekomerno telesno težo.

Seveda obstajajo uporabniki, ki se lahko v zgornjem opisu najdejo. Enako pa bi lahko rekli za kadilce tobaka in uporabnike alkohola. Stara dobra znanost pa je tukaj, da lahko ovrže tudi ta mit. Na primer, Jon Stewart in Barack Obama sta oba kadila konopljo v preteklosti in še mnogo je takšnih, ki so izjemno uspešni in delovni posamezniki. Tako se argument o lenobi lahko ovrže, še posebej ker obstaja mnogo podobnih primerov.

Iste posameznike pa bi lahko uporabili za argumentiranje trditve, da nas konoplja poneumlja. Vendar bomo za to raje omenili študijo iz leta 2012, ki je raziskovala, da uporaba konoplje v adolescenci povzroči padec IQ pri odraslih. Ugotovili so, da kronična uporaba konoplje v 20 letih vodi do znižanja IQ za približno 6 točk (kar bi lahko pripisali tudi mnogo drugim dejavnikom). Ne bomo razpravljali ali je IQ pravilna metoda za merjenje inteligence. Študija pa je imela kar nekaj napak. Na primer, padec IQ se je pojavil le pri ljudeh, ki so uporabljali konopljo vsaj 4 krat na teden, 20 let. Prav tako pa v račun ni vzela socialno-ekonomskega statusa udeležencev. Raziskava jasno kaže na močno povezavo med ravnijo izobrazbe, socialno-ekonomskim stanjem in nizkim IQ. Trditev, da konoplja zniža IQ pa je bila prav tako mnogokrat zavrnjena v več študijah.

Ravno obratno pa ima konoplja lahko izjemne rezultate pri človekovi kreativnosti. V prispevku na spodnji povezavi si lahko preberete več o vplivu konoplje na našo kreativnost.

LAŽI O KONOPLJI

Ne bomo trdili, da je konoplja popolna, vendar pa je mnogo napačnih predstav in očitkov, ki izhajajo iz zgodovine prohibicije konoplje. Nekatera dejstva so samo plod nevednosti, medtem ko imajo druga za seboj nekoliko bolj zlovešče vzroke. Velik del prebivalstva že verjame, da bi morala biti konoplja legalna za medicinsko uporabo. Je pa za razmisliti kaj bi se zgodilo, če bi vsi vedeli resnico o konoplji.

Všečkajte našo Facebook stran in ne zamudite novih prispevkov ter obvestil. Prav tako se lahko naročite na novice tukaj. Pretekle prispevke si preberite na Zmajevem Blogu. Trenutno ponudbo aktualnih izdelkov pa najdete v spletni trgovini.

04. 01. 2022

G. D. C.

Dragon Cannabis