Trihomi

TRIHOMI – Vir kanabinoidov

V konoplji se skriva mnogo stvari, ki jih naše oko ne opazi. Kdor je konopljo že kdaj pozorno opazoval, pa je lahko opazil majhne kristale, ki prekrivajo vršičke in liste. Imenujemo jih trihomi in so svetleči, lepljivi elementi konoplje. Imajo pa prav posebno funkcijo, o kateri si lahko preberete več v tem prispevku.

Beseda trihom izvira iz grške besede »Trichoma«, ki pomeni »rast las«. Po uradni definiciji so trihomi fini izrastki na rastlinah, algah, lišajih. Ti mikroskopski gobam podobni izrastki zgledajo skoraj domišljijsko. V resnici pa so prav trihomi zaslužni za proizvodnjo na stotine poznanih kanabinoidov, terpenov in flavonoidov.

FUNKCIJE TRIHOMOV

Nastajanje trihomov lahko opazimo v različnih vrstah rastlin v naravi, ki so različnih oblik in imajo različni namen. Na primer, trihomi, ki jih najdemo pri nekaterih mesojedih rastlinah pomagajo pri lovu na plen.

Trichomes

V konoplji pa služijo kot obrambni mehanizem. Ko v naravi ženske rastline konoplje začnejo cveteti, pogosto postanejo ranljive za insekte in živali ter tudi za potencialno škodljive dejavnike kot so UV žarki. Trihomi odvračajo živali, ker njihov grenak okus in močne arome naredijo cvetove konoplje neokusne. Dodatno pa služijo tudi za zaščito rastline pred uničujočim vetrom in celo pred rastjo nekaterih vrst gliv.

RAZLIČNE VRSTE TRIHOMOV NA KONOPLJI

Trihomi zrastejo v različnih oblikah in velikostih. Delimo jih na žlezne in ne-žlezne. Samo žlezni trihomi proizvajajo kanabinoide, medtem ko ne-žlezni služijo za obrambo rastline. Trije žlezni trihomi pa se na konoplji pojavijo najpogosteje:

  1. Čebulni trihomi – najmanjši od vseh, ki se pojavijo na površju celotne rastline. Veliki so od 10 do 15 mikrometrov. So tako majhni, da jih sestavlja le peščica celic.
  2. Sesilni trihomi – so nekoliko večji od čebulastih in vsebujejo tako steblo kot tudi glavo. So bolj obilni vendar se ne morejo primerjati s tretjo vrsto.
  3. Pecljati trihomi – so veliki od 50 do 100 mikrometrov, kar pomeni da so mnogo večji in jih lahko vidimo tudi s prostim očesom. Njihova struktura vsebuje pecelj narejen iz epidermalnih in podkožnih celic, ki gradijo osnovno celico, ki pa se pripne na veliko glavo žleze. Glava služi kot epicenter sinteze kanabinoidov in terpenov.

Vsi trije tipi trihomov proizvajajo kanabinoide, vendar se bodo v času cvetenja v obilju pojavili pecljati trihomi in proizvajali največjo koncentracijo eteričnih olj zaradi svoje velikosti.

Pecljati trihom (levo), Sesilni trihom (sredina), čebulni trihom (desno); Vir: Samuel Lab/UBC

ŽIVLJENJSKI CIKELJ TRIHOMOV

Sinteza kanabinoidov v trihomih se začne, ko konoplja prehaja v fazo cvetenja. Ko začne cveteti, trihomi nastajajo na zunanjem delu nadzemeljske vegetacije in začnejo prenašati vakuole in plastide od peclja do glave žleze. V tej točki se bodo celice v glavi žleze začele presnavljati in oblikovati predhodnike, ki bodo kasneje postali kanabinoidi.

Stopnja in koncentracija konopljine proizvodnje trihomov je odvisna od genetike in nekaterih okoljskih dejavnikov. Pri tem pa ni nujno, da imajo rastline, ki proizvajajo večjo koncentracijo trihomov tudi večjo koncentracijo kanabinoidov in terpenov. Dejavniki kot je UV svetloba pa močno vplivajo na sintezo kanabinoidov in terpenov v glavi trihoma. Navadno rastline, ki prejmejo širši spekter svetlobe, proizvedejo večje koncentracije kanabinoidov. V mnogih primerih pa bodo te reakcije odvisne od same sorte konoplje.

Tranzicija barv

Življenjski cikel trihoma poteka večinoma paralelno z življenjskim ciklom konoplje, na kateri nastaja. Zato je zelo pomembno, da se ga nadzoruje. Življenjski cikel trihoma je podoben paraboli, kjer vrh predstavlja točka, kjer se konča zrelost in začne degradacija. V večini primerov, trihomi pokažejo zrelost na paraboli s spreminjanjem prosojnosti od popolnoma čiste, do mlečno bele in kasneje rjave, jantarjeve.

Trihomi - prosojnost

Ta tranzicija v barvah vrhov trihomov predstavlja njihovo zrelost in pridelovalci to uporabijo, kot znak za žetev. To je točka, ko trihomi dosežejo popolno zrelost in bodo začeli z degradacijo. Pomembno pa je tudi razumevanje, da niso vse sorte konoplje enake. Nekateri trihomi bodo izražali zrelost na drugačen način.  Kljub temu pa ostaja standard za določevanje zrelosti pri večini sortah barva trihomov.

Živi na rastlini ali že požeti, trihomi so zelo občutljivi. Obstajajo mnogi dejavniki, ki jih lahko uničijo. Ti vključujejo:

  • fizični kontakt ali vznemirjenje,
  • vročino,
  • svetlobo,
  • kisik in
  • čas.

Ne samo da obstaja tveganje poškodovanja trihomov ob izpostavljanju elementom, tudi eterična olja v njih tvegajo degradacijo. Degradacijo pa lahko močno upočasnimo s previdnim ravnanjem s cvetovi konoplje med rastjo in žetvijo. Z omejevanjem fizičnega kontakta in vznemirjenja cvetov lahko trihome ohranimo za daljše obdobje.

KLJUČNI DEL KONOPLJE

Trihomi v konoplji so zaslužni za njihovo ključno vlogo varovanja rastline, kot tudi proizvajanja na stotine poznanih medicinsko in terapevtsko koristnih spojin, ki so edinstvene tej izjemni rastlini. S pravilnim ravnanjem in predanostjo, bo gojenje trihomov ostala prihodnost razvozlanja obširnih skrivnosti medicinskih in terapevtskih učinkov konoplje.

Pretekle prispevke si lahko preberete na Zmajevem Blogu. Za ogled trenutne ponudbe pa lahko obiščete našo spletno trgovino.

G. D. C.

09. 12. 2021

Dragon Cannabis