Konoplja za vozilo prihodnosti

VOZILO PRIHODNOSTI – KONOPLJA

Osebni in tovorni transport predstavljata velik vpliv na naša življenja, zdravje in okolico. Danes se soočamo z veliko težavo umazanih izpustov tovarn in vozil, ki puščajo posledice na okolju in zdravju ljudi. Vendar je bila možnost, da bi se stvari odvile drugače z nekaj pravimi odločitvami in še vedno je. Vloga, ki jo je imela konoplja za vozilo prihodnosti je zelo pomembna in v tem prispevku si lahko preberete, kaj bi lahko bilo.

VOJNA IN SPREMEMBE PRIORITET

Štirideseta leta 20. stoletja. Svet je bil v vojni. Ljudje, kot tudi podjetja v različnih panogah, so se morali žrtvovati. Ameriške tovarne so morale uporabiti kovine in druge materiale za vojaške zaloge in zmanjšati svoje proizvodne kapacitete produktov.

V ta proces je bil ujet tudi Henry Ford, svetovno znani ustanovitelj podjetja Ford Motor Company, ki je v tem času predstavil vozilo prihodnosti, narejeno skoraj 100 % iz bioplastike. Kot navaja muzej Henryja Forda, je želel rešiti več težav z enim produktom:

  • Združiti kmetijstvo in industrijo (bil je velik podpornik kmetijstva)
  • Menil je, da bo plastično vozilo bolj zmogljivo in varno, kot tradicionalna.
  • Zaradi vojne je želel raziskovati možnosti zamenjave kovin s plastiko.

Konoplja za vozilo prihodnosti pa ni bila prisotna le v bioplastiki. Poleg izgradnje samega vozila, je Henry Ford tudi želel, da bi vozilo delovalo na konopljino gorivo. Spodaj si lahko ogledate kratek posnetek o tem revolucionarnem vozilu.

KONOPLJA ZA VOZILO PRIHODNOSTI IN GORIVO

Ko je družba Ford 13. avgusta 1941 predstavila svoj najnovejši tehnološki čudež, se je na tradicionalnem festivalu v mestu Dearborn v Michiganu, zbralo več kot 10.000 ljudi. To je bil Ford 60, ki je bil narejen skoraj popolnoma iz plastike. Vendar ne iz katerekoli plastike, 100 % te plastika je bilo narejene iz rastlin (večina vozil je narejenih iz jekla in stekla).

Za New York Times je leta 1941 izjavil (prevedeno): »To bo vozilo z mnogo boljšim dizajnom v vsakem pogledu. In ne pozabite, da je avtomobilizem samo ena od panog, kjer se lahko najde nove načine uporabe plastike, ki je narejena iz stvari, ki zrastejo iz zemlje«.

Vozilo je bilo presenečenje na festivalu in je bilo plod 12 letnega razvoja 29 mladih znanstvenikov, ki jih je Henry Ford vodil v raziskovanju uporabe kmetijskih proizvodov v industriji (New York Times, 1941). Vozilo je bilo v razvoju od približno konca 1. svetovne vojne, do začetka 2. svetovne vojne. Čeprav motivacija za razvoj ni izhajala samo iz podpore vojnega stanja, je bila predstavitev vozila ob zelo zanimivem času. Zaradi vojne se je proizvodnja vozil močno upočasnila, zato je moral Ford proizvodnjo novega plastičnega vozila dati na stranski tir.

Lastnosti vozila

To je bilo vozilo prihodnosti, višek tehnologije tistega časa. Bilo je tono lažje od vozil z jekleno šasijo. Narejen je bil iz materialov za ponovno uporabo in namenjen, da bo razvil in povzdignil ameriško kmetijsko panogo. Proizveden bi lahko bil v katerikoli barvi bi kupci želeli.

Konopljino vozilo prihodnosti
Ford 60 iz bioplastike

Vozilo je bilo narejeno 70 % iz vlaken konoplje in pšenice ter 30 % iz smolastega veziva rastlin (točen recept ni znan vendar so to najboljši približki). Edino jeklo v vozilu je bila varjena šasija. Ekipi Henryja Forda je uspelo narediti zelo močno bioplastiko. Nekateri inženirji trdijo, da je takšna plastika do 10 – krat močnejša od jekla. Vozilo ni bilo 100 % narejeno iz konoplje (bil pa je velik delež), bilo pa je 100 % rastlinskega izvora.

Henry Ford je pred skoraj sto leti ustvaril avto iz bioplastike (tudi na osnovi konoplje), ki je deloval na konopljino gorivo. Zakaj ga ne vozimo danes?

KAJ JE USTAVILO PROIZVODNJO?

Obstaja več teorij, zakaj vozilo ni doživelo masovne proizvodnje in razvoja. Ena od njih je, kot navaja Muzej konoplje v Los Angelesu, da so se veljaki povezali s politiki in ustavili skoraj zagotovljen uspeh konopljinih izdelkov, vključno z vozili narejenimi iz konoplje, plastike, ki je bila v vzponu.

Trdijo, da so bili inovativni pristopi, kot je bil ta, hitro ustavljeni zaradi drugačnih pogledov vodilnih v panogi, ki so videli rastlino kot grožnjo (audio uvod Muzej Konoplje). Naredili so vse, kar so lahko, da so predvideli, kje bi se konoplja lahko uspešno uporabljala in to spremenili.

KONOPLJINO OLJE ZA BIOGORIVO

Tudi ko že imamo konopljin avto, je vanj potrebno natočiti gorivo. In tudi to je lahko trajnostno. 97 % konopljinega olja je možno pretvoriti v biodizel.

Na žalost je bil ta koncept pred svojim časom in ljudje zanj niso pokazali veliko interesa. V današnjem času pospešeno iščemo bolj trajnostne možnosti v vseh vidikih življenja. Mogoče je to koncept, ki bi ga bilo vredno ponovno raziskati.

Fordovo plastično vozilo naj bi poganjalo konopljino gorivo. Ampak ali je to sploh mogoče? Odgovor je absolutni DA.

Številne študije so pokazale, da je iz konoplje možno narediti učinkovito in  kar je najpomembneje, trajnostno naravnan vir energije. Študija Univerze v Connecticutu je prišla celo do zaključka, da je pri nižjih temperaturah konopljino gorivo bolj učinkovito od drugih oblik biodizla. Dodatno pa je tudi dokazano, da je konopljin biodizel pokazal visoko učinkovitost pri konverziji – 97 % konopljinega olja je bilo spremenjenih v biodizel in je opravil vse laboratorijske teste.

Biogoriva
Biomasa proti fosilnim gorivom

PRESKOK V NOVO DOBO      

Leta 2017, v oddaji »Jay Lenos Garage« (slo. Garaža Jay Lena) je bil vključen rdeč kabriolet, ki je bil narejen iz skoraj 50 kg konoplje. Njegov lastnik Bruce Dietzen je ponosen na svoje močno in vzdržljivo vozilo iz konoplje. Dietzen in njegovo podjetje Renew Sports Cars razvija trajnostne koncepte motornih vozil. Izgleda, da so začeli, kjer je Ford končal – v naslednjih 10 letih ciljajo na proizvodno linijo vozil, ki so brez ogljičnega odtisa, jekla in plastike osnovane na nafti. Spodaj si lahko ogledate kratek izsek.

VRNITEV KONOPLJINIH VOZIL – ALI VSAJ GORIVA?

Bruce Dietzen je investiral 200.000 USD za prototip konopljinega vozila. Zelo je zadovoljen z rezultatom in sprejema naročila, da jih naredi še več. Predstavljajte si, če bi del sveta preklopil na vozilo, ki je trajnostno narejeno in uporabljano. Bilo bi znatno manj emisij v našem ekosistemu. Za primerjavo, proizvodnja enega vozila proizvede 10 ton CO2. To je samo, da vozilo naredimo. Potem pa v povprečju dodatnih 6 ton CO2 letno, ki nastanejo ob vožnji vozila.

Če bi pa uporabili biogoriva, bi bila vozila 3- krat bolj čista kot današnja električna vozila. Že manjše spremembe naredijo razliko, pa naj bo to lastna vrečka pri nakupih, flaške za ponovno uporabo, ne-uporaba plastičnih slamic ipd.

Tudi Henry Ford je vedno videl rastlinska olja, kot prihodnost goriv, kar je tudi javno povedal s svojo znamenito izjavo (prevedeno): »V enoletnem pridelku na 1 ac (približno 4.000 m2) krompirja je dovolj alkohola, da poganjamo stroje za kultivacijo polj za 100 let«

NAČRTI HENRY FORDA PRESTAVLJENI ZA VEČ KOT POL STOLETJA – ZAKAJ?

Etanol je bil poznan kot gorivo več desetletij. Ko je Ford ustvaril model T, so pričakovali, da bo etanol, narejen iz obnovljivih bioloških materialov, glavno gorivo za vozila. Vendar se je kasneje pojavila nafta in postala dominantno gorivo v transportu zgodnjega 20. stoletja, predvsem zaradi enostavnega delovanja bencinskih motorjev (narejenih iz takrat dostopnih materialov), večanja zaloge cenejše nafte (odkrivanja novih zalog) ter intenzivnega lobiranja naftnih družb, da zvezna oblast obdrži visoke davke na alkohol.

Veliko predlogov za Državni energetski program, ki je uporabljal ameriške ogromne kmetijske vire (za proizvodnjo goriva), je bilo uničenih z interesi naftnih lobijev. Ena od izjav s strani naftne družbe je bila, da želi vlada ZDA  »oropati davkoplačevalce, da naredi kmete bogate«.

Zakaj nafta?

Nafta je imela mnogo slabosti, kot vir energije za vozila. To »novo« gorivo je imelo manj oktanov kot etanol,  bilo je bolj strupeno (še posebej, ko je bilo zmešano s tetra-etilnim svincem in drugimi snovmi za zvišanje oktanov), splošno bolj nevarno in vsebovalo je škodljive snovi, ki onesnažujejo zrak.

Nafta je imela večjo verjetnost, da eksplodira ali ponesreči zagori. Nafta je bila tako fizično in kemijsko bolj raznolika od etanola, kar je zahtevalo kompleksne rafinerijske postopke za zagotovitev proizvodnje naftnega produkta.

Kljub okoljskim pomanjkljivostim so goriva, osnovana na nafti, prevladala v transportu. Razlogi so lahko sledeči:

  • strošek na km je bil edini kriterij pri izbiri,
  • ogromne investicije s strani naftnih in avtomobilskih družb v obliki kapitala, znanja in tehnologije so postavile vstopno oviro zelo visoko.

Do nedavnega so bili okoljski pomisleki glede nafte v glavnem ignorirani. Vse to pa se končno spreminja, ker kupci zahtevajo goriva kot so etanol, ki so mnogo manj škodljiva za okolje in zdravje. Res je, da ob poskusu Henryja Forda konoplja za vozilo prihodnosti in gorivo prihodnosti ni uspela. Verjetno je bil slavni izumitelj pred svojim časom. Morda pa se z novimi tehnološkimi pristopi in okoljskimi pritiski lahko to kmalu spremeni. Pogosto je potrebno pogledati v preteklost, da lahko gradimo boljšo prihodnost.

Če želite slediti novim vsebinam Dragon Cannabis, všečkajte našo Facebook stran ali pa se naročite na naše novičke tukaj. Obveščeni boste o novih zanimivih vsebinah s področja konoplje, novih izdelkih, promocijah ter načinih uporabe konoplje. Našo ponudbo si lahko ogledate v spletni trgovini.

G. D. C.

Dragon Cannabis