KONOPLJA V ČERNOBILU

S pomočjo konoplje, raziskovalcev in kmetov po celem svetu je bilo dokazano, da lahko proces čiščenja strupene prsti močno pospešimo. In to z najbolj naravnim, okolju prijaznim procesom, ki si ga lahko zamislimo. To je preizkusila tudi konoplja v Černobilu.

Fitoremediacija oziroma dekontaminacija prsti je čiščenje zemlje s pomočjo rastlin. Že dolgo se ve, da konoplja ta del opravlja zelo dobro. Tako dobro, da so jo uporabili za čiščenje prsti jedrskih radioaktivnih odpadkov po največji jedrski nesreči v zgodovini – v Černobilu. Konoplja v Černobilu je pokazala svojo uporabnost, kot tudi potrebo po analizi vsebnosti toksinov v rastlini.

KAJ NAREDI KONOPLJO TAKO DOBRO FITOREMEDIACIJSKO RASTLINO?

Hitra rast in relativno enostavna kultivacija

Ima precej nizke okoljske zahteve za rast in lahko raste v različnih temperaturnih okoljih. Raste in razmnožuje se zelo hitro in ne potrebuje veliko časa, da očisti večje področje.

Dolg koreninski sistem

Dolge korenine lahko očistijo zemljo globje kot druge rastline, uporabljene za ta namen.

Relativno nizki stroški

V primerjavi z drugimi rastlinami je kultivacija konoplje dokaj poceni. Poleg tega pa so lahko rastline konoplje, okužene z elementi, ki jih potegnejo iz zemlje, uporabljene in prodane za specifične namene, na način da ne škodujejo človeku in naravi.

Fitoremediacija s konopljo

 

KONOPLJA V ČERNOBILU IN FITOREMEDIACIJA

Aprila leta 1986 se je v Černobilu zgodila največja jedrska nesreča v zgodovini. Okoliški kmetje so bili zaskrbljeni, da bo njihova zemlja za večno prizadeta s posledicami strupenih kovin, ki so pronicale v prst. Podjetje Phytotech (ki je specializirano za fitoremediacijo) je dokazalo, da se konopljo lahko uporabi za prečiščevanje prsti ter odstranitev različnih kovin, pesticidov, topil, eksploziv, naftnih spojin in toksinov.

Ko so začeli gojiti konopljo v okolici zapuščene jedrske elektrarne Černobil so ugotovili, da konoplja drastično znižuje vsebnost toksinov v prsti. Konoplja že skoraj dve desetletji znižuje toksičnost prsti okoli zapuščene jedrske elektrarne Černobil v mestu Pripyat, v Ukrajini. Ta jedrska nesreča je imela velik vpliv na zdravje ljudi, živali, geopolitično stabilnost in seveda prihodnost širšega okolja elektrarne.

OCENA IAEA

Leta 1990, le štiri leta po prvotni eksploziji je mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) želela oceno okoljskega stanja na področju. V območju 30 kilometrov okoli Černobila so v prsti ter tkivih živali in rastlin našli visoke koncentracije različnih strupenih kovin, vključno s svincem, cezijem-137, stroncijem-90 in plutonijem. Na to so se zelo hitro odzvali in kar se da hitro je bila implementirana fitoremediacija.

Fitoremediacija je izraz, ki ga je skoval znanstvenik Ilya Raskin, član ekipe, ki je testirala konopljino sposobnost akumulacije težkih kovin in toksinov iz zemlje v okolici Černobila v 90. letih. Kot je potrdil še en član ekipe, Vyacheslav Dushenkov, je bil eksperiment uspešen: »Za snovi, za katere smo zemljo testirali, je konoplja pokazala odlične fitoremediativne lastnosti«.

Znanstveniki ocenjujejo, da območje okoli bivše jedrske elektrarne ne bo primerno za življenje še vsaj 20.000 let. Z uporabo konoplje lahko to obdobje drastično skrajšamo s povsem naravnim pristopom.

DRUGI PRIMERI DOBRIH PRAKS

 
Puglia

Da najdemo primer dobre prakse, nam ni potrebno iti daleč iz Slovenije. V Italiji (Puglia) zelo razširjeno uporabljajo konopljo za dekontaminacijo ene najbolj onesnaženih prsti v Evropi. Tovarna jekla Ilva, ena največjih v Evropi, je zaradi strupenih emisij zastrupila okoliško prst, rastline, živali in prebivalce za več desetletij. V radiju 20 km od tovarne je prepovedano živali spuščati na pašo.

Od leta 2012, ko je bil obseg posledic jasno viden, so kmetje kultivirali na milijone rastlin konoplje z namenom dekontaminacije prsti. Od tistega trenutka naprej se je na lokalnem področju kultivacija konoplje povečala iz 3 ha na 300 ha. Okoli 100 kmetov goji konopljo.

Kitajska

Prav tako so leta 2012 kitajski znanstveniki ugotovili, da konoplja uspešno absorbira kadmij iz prsti. Kadmij je težka kovina in en večjih osnaževalcev zemlje. Kadmij je lahko zelo nevaren in če se prikrade v prehransko verigo, lahko vodi do resnih bolečin v sklepih in hrbtenici. Poleg tega se s kadmijem povezuje tudi poškodbe ledvic in določene vrste raka.

POTREBNA PREVIDNOST

Kot dokazano zelo koristno in učinkovito orodje za popravljanje škode, ki jo je človek naredil zemlji in ekosistemu, lahko konoplja pozitivno vpliva na ogromno različnih površin po svetu.

Po drugi strani pa moramo biti tudi zelo previdni pri tem, kakšne konopljine izdelke kupujemo. Pogosto namreč proizvajalci, predelovalci ali prodajalci ne vedo, na kakšni zemlji je konoplja zrasla in ne delajo analiz zemlje, težkih kovin ter ostalih toksinov. Ker pa konoplja vse to uspešno absorbira, je lahko rezultat uporabe tudi negativen. 

Pri Dragon Cannabis zato vedno gledamo na celotno oskrbno verigo, da vam lahko ponudimo najvišjo kvaliteto, od prsti do končnega izdelka.

30. 04. 2021

G.D.C.